Σε υψηλά 5μηνου οι τιμές του πετρελαίου, ποιοι παράγοντες συντελούν…

Pouring Oil

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ενδείξεων ισχυρότερης ζήτησης και οικονομικής ανάπτυξης σε Κίνα και ΗΠΑ την ίδια στιγμή που η παραγωγή σε Ιράκ και Σαουδική Αραβία υποχωρεί.

Ειδικότερα, το αμερικανικό WTI σκαρφάλωσε 1,68 δολ. ή 2,1% και έκλεισε στα 82,72 δολ. το βαρέλι που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Οκτωβρίου. Παράλληλα, το Brent ενισχύθηκε 1,55 δολ. ή 1,8% στα 86,89 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο από τις 31 Οκτωβρίου.

Το Ιράκ – ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC – ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές στα 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τους επόμενους μήνες για να αντισταθμίσει την υπέρβαση των ποσοστώσεων του OPEC+ από τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτό αναμένεται να μειώσει τις προμήθειες κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα από τον προηγούμενο μήνα.

Στη Σαουδική Αραβία στο μεταξύ, τον μεγαλύτερο παραγωγό του Καρτέλ, οι εξαγωγές υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στα 6,297 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο από 6,308 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ στην Κίνα τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σηματοδοτώντας ένα ισχυρό ξεκίνημα της οικονομίας στο 2024 και αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα ανεβάσει ταχύτητα φέτος παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αγορά των ακινήτων.

Στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στο μεταξύ η Federal Reserve αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της την Τετάρτη καθώς η ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάπτυξη και ο επίμονος πληθωρισμός έχουν οδηγήσει τους αξιωματούχους να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων. Οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, από τον Μάιο προηγουμένως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο