Σε υψηλό 63 ετών το δημόσιο χρέος της Βρετανίας

επιχειρήσεων

δημόσιο χρέος

Το βρετανικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο ποσοστό της οικονομίας από το 1961, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, προσθέτοντας στις οικονομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση μόλις έρθει στην εξουσία μετά τις γενικές εκλογές σε δύο εβδομάδες.

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένων των τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, έφτασε τα 2,742 τρισεκατομμύρια λίρες (3,47 τρισεκατομμύρια δολάρια) ή το 99,8% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τον Μάιο, από 96,1% ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση ήρθε παρά τον ελαφρώς χαμηλότερο από τον αναμενόμενο κρατικό δανεισμό τον Μάιο, ο οποίος ανήλθε σε 15,0 δισ. λίρες σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 15,7 δισ. λίρες σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Βρετανία φαίνεται να οδεύει προς αλλαγή κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, καθώς το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ προηγείται κατά πολύ των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στις δημοσκοπήσεις.

Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τα δημόσια οικονομικά έχουν επίσης πληγεί από την αργή ανάπτυξη και την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας σε υψηλό 16 ετών.

Οι περισσότερες άλλες δυτικές χώρες είδαν μεγάλες αυξήσεις στο χρέος κατά την ίδια περίοδο και τα επίπεδα του βρετανικού χρέους είναι χαμηλότερα από εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Ιταλίας.


Ο δανεισμός στη Βρετανία ανήλθε συνολικά σε 33,5 δισεκατομμύρια λίρες τους πρώτους δύο μήνες του οικονομικού έτους, 0,4 δισεκατομμύρια περισσότερα από την ίδια περίοδο το 2023, αλλά 1,5 δισεκατομμύρια λίρες λιγότερο από τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο.


Σύμβουλοι της Capital Economics δήλωσαν ότι αυτοί οι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους αριθμούς δανεισμού αντικατοπτρίζουν λιγότερες δημόσιες επενδύσεις και θα προσφέρουν ελάχιστη ανακούφιση στον επόμενο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας.

«Κάνουν ελάχιστα για να μειώσουν την κλίμακα της δημοσιονομικής πρόκλησης που τους περιμένει, εν μέρει λόγω της ανοδικής πίεσης στο κόστος των τόκων του χρέους από τα υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε ο Alex Kerr, βοηθός οικονομολόγος στην Capital Economics.

Οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί σκοπεύουν να τηρήσουν τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι απαιτούν από τις επίσημες προβλέψεις – που ενημερώθηκαν τελευταία φορά τον Μάρτιο – να δείχνουν ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται κατά το πέμπτο έτος των προβλέψεων.

Τα υψηλότερα επιτόκια από ό,τι προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του Μαρτίου σημαίνουν ότι η επόμενη καγκελάριος της Βρετανίας έχει τώρα μόλις 8,5 δισεκατομμύρια λίρες περιθώριο για να ανταποκριθεί σε αυτούς τους κανόνες, από τα ιστορικά χαμηλά 8,9 δισεκατομμύρια τον Μάρτιο, δήλωσε ο Κερ.

Τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευτεί να μην αυξήσουν τον συντελεστή του φόρου εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας ή άλλων σημαντικών εισφορών, αλλά οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο έδειξαν ότι ο φόρος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν σε καλό δρόμο για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1948.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο