Σε υψηλό άνω των πέντε μηνών η τιμή του πετρελαίου

πετρελαίου

πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλά άνω των πέντε μηνών στο ασιατικό εμπόριο την Παρασκευή και οδεύουν προς την καλύτερη εβδομάδα τους σε δύο μήνες με την προοπτική επιδείνωσης των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή, ειδικά εν μέσω αυξημένων απειλών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Ένα ευρύτερο ξέσπασμα πολέμου στη Μέση Ανατολή δυνητικά προαναγγέλλει περισσότερες διαταραχές του εφοδιασμού για το πετρέλαιο και θα μπορούσε να σφίξει περαιτέρω τις αγορές τους επόμενους μήνες. Οι προσδοκίες για σφιχτές αγορές ενισχύθηκαν περαιτέρω από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+) διατηρώντας τον τρέχοντα ρυθμό μείωσης της παραγωγής.

Στο μέτωπο της ζήτησης, η βελτίωση των οικονομικών αναγνώσεων από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα είδε τους εμπόρους να γίνονται πιο αισιόδοξοι για τις ισχυρότερες εισαγωγές πετρελαίου στη χώρα φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent που λήγουν τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 91,02 δολάρια το βαρέλι – φθάνοντας σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 86,08 δολάρια το βαρέλι στις 21:19 ET (01:19 GMT).

Οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν προς μια εβδομάδα με προοπτική πολέμου Ισραήλ-Ιράν

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent και WTI επρόκειτο να κερδίσουν μεταξύ 4,5% και 5% αυτή την εβδομάδα – την καλύτερη επίδοσή τους από τις αρχές Φεβρουαρίου.


Οι τιμές ενισχύθηκαν κυρίως από την προοπτική ένταξης του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αφού η Τεχεράνη απείλησε με αντίποινα για αυτό που θεώρησε ως ισραηλινή επίθεση σε ιρανική πρεσβεία στη Συρία.

Αυτές οι απειλές προκάλεσαν έντονη επίπληξη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι εκκλήσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα φαίνεται επίσης να μην εισακούστηκαν.

Η επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να διαταράξει την παραγωγή αργού στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, ειδικά εάν ο μεγάλος παραγωγός Ιράν εμπλακεί σε σύγκρουση.

Οι αυστηρότερες προοπτικές προσφοράς ενισχύουν επίσης το αργό πετρέλαιο

Το αργό ενισχύθηκε επίσης από την προοπτική αυστηρότερων παγκόσμιων προμηθειών τους επόμενους μήνες, καθώς ο μεγάλος παραγωγός Ρωσία μείωσε την παραγωγή μετά τις ουκρανικές επιθέσεις σε πολλά βασικά διυλιστήρια.

Αυτή η περικοπή, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του τρέχοντος ρυθμού περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ σε συνεδρίαση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ώθησε προς τα πάνω τις προσδοκίες για χαμηλότερες προμήθειες πετρελαίου.

Ενώ η προοπτική στενότερων αγορών αντισταθμίστηκε κάπως από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η παραγωγή των ΗΠΑ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ έδειξε ότι η ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο αυξάνεται επίσης.

Η εστίαση ήταν τώρα στα βασικά στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αναμένονται αργότερα την Παρασκευή, για περισσότερες ενδείξεις για την οικονομία των ΗΠΑ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο