Σε υψηλό δύο εβδομάδων και +1,4% ο Χρυσός- Ανοδος 3,4% για το Ασήμι

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε πάνω από 1% την Πέμπτη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ενίσχυσαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φέτος.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή spot του χρυσού ενισχύεται κατά 1,4% στα 2.358,79 δολάρια η ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου. Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 2.369 δολάρια η ουγγιά.

“Η αγορά αρχίζει να αναμένει όλο και περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα μείωσης των επιτοκίων”, δήλωσε ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικών για τα εμπορεύματα στην TD Securities.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας. Οι ενάρξεις μονοκατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο μειώθηκαν κατά 5,2% σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 982.000 μονάδων.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν μετριασμό της αγοράς εργασίας και των πιέσεων στις τιμές, ενώ την Τρίτη ακολούθησαν ήπια στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική το β’ τρίμηνο.

“Οι ταύροι των πολύτιμων μετάλλων είναι πιο σίγουροι στα τέλη αυτής της εβδομάδας, μετά την ασθενέστερη έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα”, δήλωσε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Kitco Metals.

Οι traders εκτιμούν τώρα ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο είναι περίπουστο  64%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Η ζήτηση για τα ασφαλή καταφύγια, λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς και οι συνεχείς αγορές από τις κεντρικές τράπεζες συνέβαλαν στο ράλι του χρυσού από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, οδηγώντας τις τιμές spot στο ρεκόρ των 2.449,89 δολαρίων στις 20 Μαΐου.

Σε άλλα μέταλλα, η τιμή spot του ασημιού ενισχύθηκε κατά 3,4% στα 30,77 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα παρέμεινε αμετάβλητη στα 980,69 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 2,7% στα 928,84 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο