Σε υψηλό ενός και πλέον μήνα ο χρυσός – Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα

Οι τιμές του χρυσού διεύρυναν τα κέρδη τους την Παρασκευή σκαρφαλώνοντας σε υψηλό ενός μήνα, στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας εξασθενεί, εντείνοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο χρυσός spot ενισχύθηκε κατά 1,3% στα 2.385,63 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε εβδομαδιαία βάση πρόσθεσε άνω του 2%. Τα futures του κίτρινου μετάλλου κέρδισαν 1,2% στα 2.397,70 δολάρια.

“Ο χρυσός διαπραγματεύεται σε υψηλά ενός μήνα, καθώς οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των μακροοικονομικών μεγεθών που αφορούν την αγορά εργασίας και η άνοδος του ποσοστού ανεργίας καθιστούν πιθανότερο το σενάριο να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της η Fed τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε ο Tai Wong, ανεξάρτητος trader  μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

“Οι ταύροι προσβλέπουν σε επιστροφή στα ιστορικά υψηλά των 2.450 δολαρίων, αν η Fed αρχίσει να υπαινίσσεται ανοιχτά μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο”, πρόσθεσε.

Οι traders εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα δεύτερης μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τα μάκρο για την απασχόληση, αισθητή μείωση παρουσίασε ο ρυθμός των προσλήψεων τον Ιούνιο, αν και όχι όσο περίμεναν οι αναλυτές, με την ανεργία αντίθετα να καταγράφει απροσδόκητη οριακή αύξηση στο 4,1% ετησίως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ η οικονομία της χώρας πρόσθεσε τον περασμένο 206.000 νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα, αριθμός μειωμένος από το αναθεωρημένο πτωτικά μέγεθος των 218.000 θέσεων του Μαΐου. Σημειώνεται ότι αρχικά η εκτίμηση για τις θέσεις του Μαΐου ήταν 272.000 νέες θέσεις και σε αυτή τη βάση οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο Ιούνιος θα είχε 190.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα ωστόσο το ποσοστό ανεργίας που αναμενόταν να διατηρηθεί σταθερό στο 4% εμφάνισε μικρή αύξηση στο 4,1%, το υψηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από τον Οκτώβριο του 2021, παρέχοντας μία θετική ένδειξη στη Fed που θέλει να δει την αγορά εργασίας να διευρύνεται στη μάχη που δίνει να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Κατά τα άλλα, το ωριαία μισθολόγια εμφάνισαν αύξηση 0,3% τον Ιούνιο έπειτα από την αύξηση 0,4% του Μαΐου, ενώ σε επίπεδο έτους οι μισθοί ήταν αυξημένοι κατά 3,9% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των μισθών από τον Ιούνιο του 2021, ενώ τον Μάιο είχαν παρουσιάσει αύξηση 4,1%. Σημειώνεται ότι ο στόχος της Fed για ένα ρυθμό πληθωρισμού στο 2% ετησίως συμβαδίζει με αυξήσεις μισθών στην περιοχή του 3% με 3,5%.

Επιπλέον, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, ενώ και η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διολίσθησε.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι spot ενισχύθηκε κατά 2,3% στα 31,10 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα πρόσθεσε 3% στα 1.032,25 δολάρια η ουγγιά και το παλλάδιο κέρδισε 0,8% στα 1.025,75 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο