Σε υψηλό οκτώ εβδομάδων το δολάριο

FILE PHOTO: U.S. one hundred dollar notes are seen in this picture illustration taken in Seoul February 7, 2011. REUTERS/Lee Jae-Won/File Photo

δολάριο

 

Το δολάριο ανήλθε σε ανώτατο επίπεδο οκτώ εβδομάδων έναντι των κυριότερων ομολόγων του τη Δευτέρα, καθώς οι έμποροι ανακάλεσαν τα στοιχήματα για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος, ενόψει της ακόμη ανθεκτικής αμερικανικής οικονομίας.

Το γεν, καθώς και το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, εν τω μεταξύ, υποχώρησαν σε χαμηλά δύο μηνών στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, ενώ το ευρώ έπιασε πάτο σε χαμηλό άνω του ενός μηνός στο 1,07675 δολάριο. Το ενιαίο νόμισμα αγόρασε για τελευταία φορά 1,0782 δολάρια.

Η στερλίνα υποχώρησε επίσης κατά 0,18% στα 1,2610 δολάρια, έχοντας νωρίτερα πιάσει πάτο στα 1,25985 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό της από τις 17 Ιανουαρίου.

Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ο δείκτης δολαρίου έφτασε στο 104,18, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Τελευταία ήταν σταθερή στα 104,02.

Η αναπροσαρμογή της Fed ήρθε με αφορμή την εντυπωσιακή έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς, ενισχύοντας τη δήλωση του προέδρου Jerome Powell κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο είναι απίθανη.

“Ένα διπλό χτύπημα από το δελτίο Τύπου του Jay Powell στη FOMC και μια πολύ ισχυρή έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες έχουν ουσιαστικά κλείσει την πόρτα σε μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο”, δήλωσε ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone.

Οι traders εκτιμούν ότι η πιθανότητα να αρχίσει η Fed να χαλαρώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο είναι μικρότερη από 20%, σε σύγκριση με σχεδόν 50% πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Οι πιθανότητες για μια μείωση τον Μάιο έχουν επίσης αυξηθεί.

Σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική εκπομπή “60 Minutes” του CBS που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed μπορεί να είναι “συνετή” στην απόφαση για το πότε θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της, με μια ισχυρή οικονομία που επιτρέπει στους κεντρικούς τραπεζίτες να κερδίσουν χρόνο για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed δείχνουν τώρα ότι η Fed θα προβεί σε χαλάρωση κατά περίπου 120 μονάδες βάσης (bps) φέτος, από περίπου 150 bps στο τέλος του περασμένου έτους.

Το ιαπωνικό γεν σημείωσε τελευταία οριακή άνοδο στα 148,36 ανά δολάριο, έχοντας φθάσει στο κατώτατο σημείο των 148,82 νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Η Aussie ανέκτησε τις πρώιμες απώλειες και διαμορφώθηκε για τελευταία φορά 0,05% υψηλότερα στα 0,65145 δολάρια, αφού είχε υποχωρήσει μέχρι και τα 0,64865 δολάρια νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Το ακτινίδιο ήταν ομοίως 0,14% υψηλότερα στα 0,60735 δολάρια, ανακάμπτοντας από το χαμηλό του στα 0,6048 δολάρια.

“Το δολάριο είναι πιθανό να διατηρήσει τα πρόσφατα κέρδη του”, δήλωσε η Carol Kong, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY) (CBA).

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης λόγω των προσδοκιών για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια στις ΗΠΑ, με την απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία συνήθως αντανακλά τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τα επιτόκια, να διαμορφώνεται στο 4,4159%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περίπου τρεις μονάδες βάσης στο 4,0656%.

Σε άλλες περιοχές, η κεντρική τράπεζα της Κίνας συνέχισε να χρησιμοποιεί την επίσημη καθοδήγηση για να διατηρήσει το νόμισμά της σταθερό, αφού καθόρισε τη μέση ισοτιμία για το γουάν 1018 μονάδες υψηλότερα από την εκτίμηση του Reuters, τη μεγαλύτερη απόκλιση από τον Νοέμβριο του 2023.

Αυτό στήριξε ελαφρώς το γουάν onshore, αν και εξακολουθούσε να δυσκολεύεται έναντι του ισχυρότερου δολαρίου και έφτασε στο κατώτατο σημείο του στα 7,1999 ανά δολάριο, που αντιστοιχεί στο χαμηλό της 17ης Ιανουαρίου.

Το αντίστοιχο νόμισμα offshore υποχώρησε σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων, στα 7,2225 νωρίτερα στη συνεδρίαση, και διαμορφώθηκε τελευταία στα 7,2121 ανά δολάριο.

Την ίδια ημέρα, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά και θα λάβει δυναμικά μέτρα για την πρόληψη των κινδύνων από τις δεσμευμένες μετοχές, καθώς το χρηματιστήριο έπεσε σε χαμηλά πέντε ετών.

“Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο εικασίες και κάποια δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης που μιλούν για περαιτέρω στήριξη της αγοράς μετοχών ή της αγοράς ακινήτων. Αλλά δεν έχουμε δει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα μέτρα χαλάρωσης από την κινεζική κυβέρνηση”, δήλωσε ο Κονγκ της CBA.

“Έτσι, νομίζω ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι αρκετά αμφίβολες για το αν αυτές οι αναφορές θα υλοποιηθούν ή όχι”

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο