Σε υψηλό σχεδόν ενός μήνα ο χρυσός – Καλπάζει το ασήμι

Η ελαφρά αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, που ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η Federal Reserve μπορεί να ξεκινήσει σύντομα τις μειώσεις των επιτοκίων, έδωσαν ώθηση στις τιμές του χρυσού την Τετάρτη, που έκλεισαν σε υψηλό σχεδόν ενός μήνα. Πρόσθετη ώθηση προσέφεραν η διολίσθηση του δολαρίου αλλά η μείωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

KΑΛΠΑΖΕΙ ΤΟ ΑΣΗΜΙ

χρυσού

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιβράδυνε ελαφρώς τον Απρίλιο και έτρεξε με ρυθμό 3,4% ετησίως, έναντι 3,5% τον Μάρτιο. Σε επίπεδο μήνα, η μέτρηση τον Απρίλιο ήταν επίσης ελαφρώς καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, με τον δείκτη να γράφει +0,3% έναντι πρόβλεψης για +0,4%, όπως ήταν και η προηγούμενη μηναία αύξηση.

  • Παρόμοια ήταν η τάση και στο πιο κρίσιμο επίπεδο των υποκείμενων πιέσεων, που αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς ακριβώς στα επίπεδα που εκτιμούσε η μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρουσίασε αύξηση 3,6% ετησίως, επιβραδύνοντας από το 3,8% του Μαρτίου.

  • Αντίστοιχα, σε επίπεδο μήνα ο δομικός πληθωρισμός εμφάνισε αύξηση 0,3% σε σύγκριση τον Μάρτιο, όπως περίμενε η αγορά, ελαφρώς χαμηλότερα από τη μηνιαία αύξηση 0,4% της περασμένης μέτρησης.
  • Έτσι, την Τετάρτη η τιμή σποτ για τον χρυσό ενισχύθηκε περισσότερο από 1% και διαμορφώθηκε στα 2386,63 δολάρια η ουγγιά, ενώ κέρδη 1,5% σημείωσαν το αμερικανικό συμβόλαιο παράδοσης τον επόμενο μήνα, που τερμάτισε την ημέρα στα 2.394,90 δολάρια η ουγγιά.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η διολίσθηση του δολαρίου κατά 0,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον μήνα, καθώς κατέστησε τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, όπως και υποχώρηση της απόδοσης των αμερικανικών 10ετών ομολόγων σε χαμηλό ενός και πλέον μήνα επίσης.

  • Σημαντικά κέρδη σημείωσαν και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, με την τιμή σποτ για το ασήμι να ενισχύεται κατά 3,6% στα 29,61 δολάρια η ουγγιά, την τιμή σποτ για το παλλάδιο να σημειώνει άνοδο 3% στα 1.007,19 δολάρια η ουγγιά και την τιμή σποτ για την πλατίνα να προσεγγίζει το υψηλό ενός έτος, ενισχυμένη κατά 3% στα 1.062,20 δολάρια η ουγγιά.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο