Σέριφος: Στάχτη το ένα τέταρτο του φυσικού τοπίου και περιοχές Natura 2000

Σέριφος: Μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής πλευράς του νησιού –συμπεριλαμβανομένων περιοχών εντός Natura 2000– έχουν καεί ολοσχερώς.

Θύμα των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού η Σέριφος. Η εικόνα στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού είναι αποκαρδιωτική εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο καίγοντας και περιοχές natura 2000. Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις καίγοντας σπίτια, αποθήκες και εκκλησίες. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 5 το πρωί, της Κυριακής.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου από την περιοχή Καμαλαύκα. Τα ξερά φρύγανα «έθρεψαν» τη φωτιά και σε συνδυασμό με τα σχεδόν 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή την βοήθησαν να κινείται και να δημιουργεί μέτωπα με μεγάλη ταχύτητα.

  • Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στο νησί έκανε δύσκολο το έργο της κατάσβεσης

Από τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη της φωτιάς κάποια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες (κεντρική εικόνα: ecoserifos.gr), ενώ το Καλό Αμπέλι ήταν το επίκεντρο της καταστροφής.

Σέριφος

Μαυρίλα στη Σέριφο/ecoserifos.gr

H φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα

«Όλη η νοτιοδυτική Σέριφος έχει καεί. Μιλάμε για μια έκταση όπου η φωτιά σταμάτησε στην θάλασσα. Καταφέραμε και ανακόψαμε την μια πλευρά του μετώπου, μας βοήθησε και ο άνεμος που την έσπρωχνε προς την καμένη έκταση, οπότε καταφέραμε να την σβήσουμε και εδώ, πάνω από την παραλία της Βαγιάς και από την πλευρά του Ράμμου, καταφέραμε και την σταματήσαμε», δήλωνε (MEGA) o δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίθης.

Το πέρασμα του πύρινου μετώπου άφησε πίσω στάχτες και αποκαΐδια από τον Ράμο, το Καλό Αμπέλι ως την Βαγιά και ψηλότερα στο Όρος.

Σέριφος

Το μέτωπο υπολογίζεται ότι έφτασε τα 15 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα.

«Αν και οι υλικές ζημιές είναι λίγες, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι μεγάλη» δηλώνει ο Δημήτρης Σταθόπουλος από τον Σύλλογο Φίλων Σερίφου. Όπως υπολογίζει, 1/4 του νησιού είναι πλέον καμένο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο