Μετά την «ιστορική» τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν στις 12 Φεβρουαρίου, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση αμφότερων να επισκεφθούν ο ένας τη χώρα του άλλου, στη φαντασία της Ελενα Κοστιούκοβιτς σχηματίστηκε μια δυνάμει εικόνα του προσεχούς μέλλοντος.
Η γεννημένη στο Κίεβο, σπουδαγμένη στη Μόσχα και πολιτογραφημένη ιταλίδα δοκιμιογράφος και μεταφράστρια (των κυριότερων έργων του Ουμπέρτο Εκο, μεταξύ άλλων, στα ρωσικά) «είδε» τους προέδρους των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας να στέκονται στη σειρά στην Κόκκινη Πλατεία, με ύφος θριαμβευτικό, και να παρακολουθούν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Θα είναι η πιο επική cosplay φωτογραφία της Διάσκεψης της Γιάλτας», γράφει σε άρθρο της στη Repubblica, με τους Πούτιν, Τραμπ και Σι να ενδύονται οκτώ δεκαετίες αργότερα τα ιμάτια των Ρούζβελτ, Στάλιν και Τσόρτσιλ. Πριν από οκτώ δεκαετίες, από τις 4 ως τις 11 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των υπερδυνάμεων της εποχής μοίρασαν τον κόσμο μεταξύ τους.
Και, όπως συνέβη τότε, «έτσι και σήμερα το μαχαίρι θα βυθιστεί στην αφράτη τούρτα που ονομάζεται Ευρώπη. Η ήδη δαγκωμένη άκρη της, η Ουκρανία, αναμφίβολα θα πέσει στο στόμα όσων άρχισαν να τη μασούν πριν από τρία χρόνια» προβλέπει η Ελενα Κοστιoύκοβιτς, θυμίζοντας πως η Διάσκεψη της Γιάλτας δεν σήμανε μια ηλιόλουστη περίοδο ειρήνης, αλλά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. «Παρομοίως, στην εποχή μας η ανάμνηση ενός φλεγόμενου πολέμου θα καταλήξει σε ανατριχιαστική εχθρότητα» επισημαίνει.
Μετά την «ιστορική» τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν στις 12 Φεβρουαρίου, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση αμφότερων να επισκεφθούν ο ένας τη χώρα του άλλου, στη φαντασία της Ελενα Κοστιούκοβιτς σχηματίστηκε μια δυνάμει εικόνα του προσεχούς μέλλοντος. Η γεννημένη στο Κίεβο, σπουδαγμένη στη Μόσχα και πολιτογραφημένη ιταλίδα δοκιμιογράφος και μεταφράστρια (των κυριότερων έργων του Ουμπέρτο Εκο, μεταξύ άλλων, στα ρωσικά) «είδε» τους προέδρους των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας να στέκονται στη σειρά στην Κόκκινη Πλατεία, με ύφος θριαμβευτικό, και να παρακολουθούν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Θα είναι η πιο επική cosplay φωτογραφία της Διάσκεψης της Γιάλτας», γράφει σε άρθρο της στη Repubblica, με τους Πούτιν, Τραμπ και Σι να ενδύονται οκτώ δεκαετίες αργότερα τα ιμάτια των Ρούζβελτ, Στάλιν και Τσόρτσιλ.
Πριν από οκτώ δεκαετίες, από τις 4 ως τις 11 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των υπερδυνάμεων της εποχής μοίρασαν τον κόσμο μεταξύ τους. Και, όπως συνέβη τότε, «έτσι και σήμερα το μαχαίρι θα βυθιστεί στην αφράτη τούρτα που ονομάζεται Ευρώπη. Η ήδη δαγκωμένη άκρη της, η Ουκρανία, αναμφίβολα θα πέσει στο στόμα όσων άρχισαν να τη μασούν πριν από τρία χρόνια» προβλέπει η Ελενα Κοστιoύκοβιτς, θυμίζοντας πως η Διάσκεψη της Γιάλτας δεν σήμανε μια ηλιόλουστη περίοδο ειρήνης, αλλά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. «Παρομοίως, στην εποχή μας η ανάμνηση ενός φλεγόμενου πολέμου θα καταλήξει σε ανατριχιαστική εχθρότητα» επισημαίνει. Μάλιστα, η Κοστιούκοβιτς συγκρίνει τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη σύρραξη που εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία.
Αναφέρεται ενδεικτικά στις μάχες του Μπαχμούτ, της Αβντίβκα και της Μαρίνκα, οι οποίες κερδήθηκαν από τις δυνάμεις του Πούτιν, αν και με τεράστιες απώλειες. Και τις χαρακτηρίζει «θεατρικές αναπαραστάσεις» της Μάχης του Δνειπέρου, μιας από τις μεγαλύτερες του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διεξήχθη το 1943 στην τότε σοβιετική Ουκρανία και ολοκληρώθηκε με την επικράτηση των Σοβιετικών, οι οποίοι, ωστόσο, πλήρωσαν επίσης βαρύτατο φόρο αίματος. «Η ίδια στάση απέναντι στους στρατιώτες, ή μάλλον στους ανεκπαίδευτους πολίτες, που ρίχτηκαν ξαφνικά στο πεδίο της μάχης, προορισμένοι να γίνουν τροφή για τα κανόνια. Ξανά αμέτρητα ανώνυμα πτώματα να κείτονται στα χωράφια και να τα κατασπαράζουν τα αγρίμια ή να καταλήγουν στα νερά του Δνείπερου, με το ορμητικό ρεύμα να μεταφέρει τα θύματα μακριά, ώστε να μη βρεθούν ποτέ.
Η απανθρωπιά της [ρωσικής] στρατιωτικής διοίκησης προς τους στρατιώτες σήμερα είναι ίδια με την απανθρωπιά που επικρατούσε στον πόλεμο εναντίον του Χίτλερ» υποστηρίζει. Σε αυτόν τον «πόλεμο των φαινομένων», όπως τον αποκαλεί, ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του Κρεμλίνου είναι οι αναπαραστάσεις ιστορικών στιγμών που εξακολουθούν να έχουν «ιδεολογική ισχύ», σύμφωνα με το καθεστώς Πούτιν. «Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Ρωσία σήμερα είναι, με όρους προπαγάνδας, μια αναπαράσταση σκηνών και επεισοδίων από τον πόλεμο του 1941-1945, σαν ένα μακάβριο ριμέικ». Το ότι ο Πούτιν επιθυμεί να μείνει στην Ιστορία ως ένας νέος Αγιος Βλαδίμηρος ή ως νέος Ιβάν ο Τρομερός ή ως νέος Πέτρος ο Μέγας ή ως νέος Στάλιν είναι γνωστό εδώ και καιρό. Από αυτή την άποψη, «η Ρωσία ενορχηστρώνει έναν πόλεμο που σε μεγάλο βαθμό είναι φαντασιακός, θεατρικός, και δεν βασίζεται σε στρατηγικούς υπολογισμούς, ωσάν το κύριο κίνητρο να ήταν ο συναισθηματικός αντίκτυπος. Συγκροτούνται ανεπαρκείς μονάδες με ακατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς σύγχρονα όπλα, αλλά… “έτσι πολέμησαν οι παππούδες μας”» εξηγεί η Ελενα Κοστιούκοβιτς στη Repubblica.
«Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί, επομένως, να φαίνεται στους Ρώσους όχι μόνο δικαιολογημένη, αλλά και ως μια νοσταλγική αναπαράσταση –παρά ένας πραγματικός πόλεμος–, μια σχεδόν θεατρική και σχεδόν διασκεδαστική παράσταση. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό των ιστορικών αναπαραστάσεων: ακόμα κι αν βρεθείς στη θέση ενός κακού Ηρώδη, βαθιά μέσα σου δεν αισθάνεσαι καμία απολύτως τύψη» συμπληρώνει.
Πηγή: Protagon.gr

