Η ψηφιακή οικονομία στην Σιγκαπούρη θα συμβάλει σε ποσοστό άνω του 17% του ΑΕΠ της το 2022 – υψηλότερο από το 13% που καταγράφηκε το 2017, σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Ανάπτυξης Μέσων Πληροφορικής της χώρας.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αποκάλυψε ότι η οικονομική συμβολή της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ της Σιγκαπούρης σχεδόν διπλασιάστηκε σε 106 δισ. δολάρια Σιγκαπούρης (77,5 δισ. δολάρια) το 2022, από 58 δισ. SG$ το 2017, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC.
Η ψηφιακή οικονομία χωρίζεται σε δύο μέρη: τον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, και την ψηφιοποίηση στην υπόλοιπη οικονομία.
Το ένα τρίτο της ψηφιακής οικονομίας προήλθε από τον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών και τα δύο τρίτα από την ψηφιοποίηση στην υπόλοιπη οικονομία.
Ο τομέας I&C προώθησε την ψηφιοποίηση παρέχοντας υπηρεσίες όπως τηλεπικοινωνίες, προγραμματισμό υπολογιστών και συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφορικής, cloud, και ανάπτυξη λογισμικού.
Η ψηφιοποίηση στην υπόλοιπη οικονομία μετρά την αξία που παράγεται από τις επενδύσεις και τις δαπάνες σε ψηφιακό κεφάλαιο σε όλους τους τομείς, εκτός από εκείνους του τομέα I&C. Περιλαμβάνουν οικονομικά αποτελέσματα ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων που επενδύουν σε ψηφιακές τεχνολογίες που δημιουργούν αξία, όπως η καλύτερη προσέγγιση των πελατών, η βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών, καθώς και η καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες.
“Η επέκταση της ψηφιακής οικονομίας προήλθε από την αυξανόμενη υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, η οποία με τη σειρά της συνέβαλε στην ισχυρή αύξηση του τεχνολογικού εργατικού δυναμικού”, ανέφερε το IMDA στην έκθεση.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ψηφιακές οικονομίες της Εσθονίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιστοιχούσαν στο 16,6%, 15% και 16,1% του αντίστοιχου ΑΕΠ τους το 2020. Συγκριτικά, η ψηφιακή οικονομία της Σιγκαπούρης είχε καλύτερες επιδόσεις, συμβάλλοντας στο 16,7% του ΑΕΠ της το 2020.
Οι βασικοί υποτομείς που οδήγησαν σε διψήφια ανάπτυξη στον τομέα των πληροφοριών και των επικοινωνιών – με ποσοστό που έφτασε το 70% – ήταν τα παιχνίδια, οι διαδικτυακές υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με το IMDA. Οδηγήθηκαν από την αυξημένη υιοθέτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Η προστιθέμενη αξία από την ψηφιοποίηση στην υπόλοιπη οικονομία αυξήθηκε από 38,6 δισ. SG$ το 2017 σε 72,8 δισ. SG$ το 2022, κυρίως από τους τομείς των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, του χονδρικού εμπορίου και της μεταποίησης.
Ως αποτέλεσμα, η προστιθέμενη αξία από την ψηφιοποίηση ως ποσοστό της οικονομίας αυξήθηκε σταθερά από 8,7% το 2017 σε 11,9% το 2022, σύμφωνα με την έκθεση.
Αυτό ισοδυναμεί με ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,5%, ο οποίος είναι ταχύτερος από την αύξηση του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης κατά 3,8% το 2022. Ο CAGR είναι ένα μέτρο απόδοσης των επενδύσεων, το οποίο λαμβάνει υπόψη τι αποδίδει μια επένδυση σε ετήσιο ρυθμό για μια συγκεκριμένη περίοδο.
Περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες
Η αύξηση της ψηφιοποίησης στην υπόλοιπη οικονομία οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ενισχύουν τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.
Το ποσοστό υιοθέτησης της τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις αυξήθηκε από 74% το 2018 σε 94% το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της IMDA.
Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκαν περισσότεροι επαγγελματίες τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, με τον αριθμό των θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας να αυξάνεται από περίπου 155.500 το 2017 σε 201.100 το 2022.
“Παρά τις πρόσφατες απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, η ζήτηση για θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας είναι πιθανό να παραμείνει ανθεκτική, καθώς η ψηφιοποίηση της οικονομίας βαθαίνει”, δήλωσε το IMDA.
“Συνολικά, η ψηφιακή οικονομία της Σιγκαπούρης αναπτύσσεται έντονα και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της παραμένουν θετικές. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης συνεχίζει να δεσμεύεται για την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής ψηφιακής οικονομίας και την προώθηση ενός εργατικού δυναμικού με τεχνολογικές δεξιότητες”, δήλωσε η IMDA.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λόρενς Γουόνγκ στην πρότασή του για τον προϋπολογισμό του 2022 ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 200 εκατομμύρια SG$ τα επόμενα χρόνια σε έργα που θα αναπτύξουν ψηφιακές ικανότητες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Πηγή: cnbc.com