Σημαντική άνοδος για την μετοχή της RIVIAN μετά την ανακοίνωση της Volkswagen

Volkswagen

Rivian Volkswagen

Η Volkswagen (ETR:VOWG), η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε ένα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο στη Rivian Automotive Inc (NASDAQ:RIVN), έναν αμερικανικό κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων (EV).


Αυτή η συνεργασία, η οποία θα μπορούσε να δει επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026, στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινοπραξίας για την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την αρχιτεκτονική και το λογισμικό EV.


Αυτή η είδηση στρατηγικής συνεργασίας ενίσχυσε τις μετοχές της Rivian κατά 36,3% στις after market συναλλαγές.


Η συνεργασία αναμένεται να επιταχύνει τα σχέδια της Volkswagen για τη δημιουργία οχημάτων που καθορίζονται από λογισμικό, με τη Rivian να παρέχει τα υπάρχοντα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της στην κοινοπραξία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rivian, Robert Scaringe, δήλωσε: «Αυτή η συνεργασία φέρνει το λογισμικό και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών ζωνών της Rivian σε μια ευρύτερη αγορά μέσω της παγκόσμιας εμβέλειας και κλίμακας του Ομίλου Volkswagen, παρέχοντας παράλληλα ένα αναμενόμενο κεφάλαιο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Rivian».

Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει σήμερα μοναδικές προκλήσεις. Ενώ οι νεοσύστατες επιχειρήσεις EV αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση λόγω υψηλών επιτοκίων και περιορισμένων κεφαλαίων, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην παραγωγή οχημάτων με μπαταρία και προηγμένου λογισμικού.


Η πρώτη επένδυση της Volkswagen στη Rivian θα είναι 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτή η επένδυση θα έχει τη μορφή μετατρέψιμου ομολόγου που θα μετατραπεί σε άμεση συμμετοχή στη Rivian, με την επιφύλαξη των απαραίτητων ρυθμιστικών εγκρίσεων, όχι νωρίτερα από την 1η Δεκεμβρίου 2024. Το μέγεθος της συμμετοχής θα καθοριστεί από τις μέσες τιμές των μετοχών της Rivian κατά τη στιγμή της συμφωνίας και την ημερομηνία μετατροπής.


Εκτός από τις άμεσες επενδύσεις, η Volkswagen και η Rivian σχεδιάζουν να σχηματίσουν μια κοινοπραξία για την ανάπτυξη αρχιτεκτονικής ηλεκτρικών οχημάτων επόμενης γενιάς. Και οι δύο εταιρείες θα ελέγχουν εξίσου την κοινή επιχείρηση, καθεμία από τις οποίες κατέχει μερίδιο 50%.

Εάν επιτύχει, η Volkswagen θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση στην τρέχουσα τεχνολογία αρχιτεκτονικής EV της Rivian για χρήση στα δικά της EV. Ωστόσο, η σύσταση της κοινοπραξίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι τεχνικές αναθεωρήσεις σκοπιμότητας, οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις, οι ρυθμιστικές εγκρίσεις και η επίτευξη ορισμένων ορόσημων.

Εκκρεμεί ακόμη η λήψη οριστικής απόφασης σχετικά με τη σύσταση της κοινής επιχείρησης.


Εάν η κοινοπραξία συσταθεί επιτυχώς, η Volkswagen σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια, είτε σε μετοχές της Rivian είτε στην κοινοπραξία.


Η Volkswagen θα παράσχει επίσης πληρωμή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά την ίδρυση της κοινοπραξίας το 2024, ακολουθούμενη από δάνειο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2026. Εάν η κοινοπραξία υλοποιηθεί επιτυχώς και επιτευχθούν περαιτέρω ορόσημα, η συνολική επένδυση της Volkswagen στη Rivian και την κοινοπραξία θα μπορούσε να ανέλθει σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληρωμή 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2024.


Η προτεινόμενη συναλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απροσδόκητη ταμειακή εκροή ύψους έως και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το τρέχον οικονομικό έτος. Ως αποτέλεσμα, η Volkswagen αναθεωρεί τις οικονομικές προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2024.


Η αυτοκινητοβιομηχανία προβλέπει τώρα ότι οι καθαρές ταμειακές ροές στο τμήμα αυτοκινήτων θα κυμανθούν μεταξύ 2,5 και 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μείωση από την προηγούμενη πρόβλεψη των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο