Σημαντική πτώση για την μετοχή της BP

BP

Οι μετοχές της BP υποχώρησαν την Τρίτη, αφού η εταιρεία επεσήμανε ότι αναμένει να καταγράψει απομείωση έως και 2 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε για χαμηλότερα περιθώρια διύλισης που επιβαρύνουν τα αποτελέσματά της.


Οι μετοχές της BP μειώθηκαν κατά 2,6% στις πρώτες συναλλαγές της αγοράς στις 08:39 π. μ. ώρα Λονδίνου.


Σε δήλωσή της την Τρίτη, η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει ότι τα αδύναμα περιθώρια διύλισης και οι επιδόσεις των συναλλαγών πετρελαίου θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν στις 30 Ιουλίου. Το χτύπημα εκτιμάται μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 700 εκατομμυρίων δολαρίων.


Η εταιρεία ενέργειας αναμένει επίσης να καταγράψει απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων μετά φόρων και προβλέψεις συμβάσεων της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έως 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο. Το χτύπημα περιλαμβάνει κατηγορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη επανεξέταση από την BP του διυλιστηρίου της στο Gelsenkirchen στη Γερμανία.

Η ανάντη παραγωγή κατά το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται τώρα να είναι «σε γενικές γραμμές επίπεδη» σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, δήλωσε η BP, προσθέτοντας ότι αναμένει ένα μέσο αποτέλεσμα εμπορίας και εμπορίας φυσικού αερίου.


Ο συνολικός τομέας enegy έχει “μέτρια” υποαποδώσει, δήλωσε ο αναλυτής της RBC Biraj Borkhataria, προσθέτοντας ότι “παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες θέσεις και λαβές εδώ, με ισχυρότερους από τους αναμενόμενους όγκους ανάντη να αντισταθμίζονται από την αδυναμία αλλού”.


Η BP αντιμετωπίζει μια μεταβατική περίοδο μετά την παραίτηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Bernard Looney λιγότερο από τέσσερα χρόνια στη θέση λόγω μη αποκαλυφθεισών προσωπικών σχέσεων με συναδέλφους πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος. Η εταιρεία διόρισε τον Murray Auchincloss ως μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο τον Ιανουάριο.

Η εταιρεία στοχεύει σε εξοικονόμηση κόστους μετρητών τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026. Το ασθενέστερο περιθώριο στα καύσιμα και οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου επηρέασαν τα αποτελέσματα της BP το πρώτο τρίμηνο, οδηγώντας σε πτώση των κερδών.


Την περασμένη εβδομάδα, ο αντίπαλος ενεργειακός γίγαντας Shell
ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει να καταγράψει πλήγμα απομείωσης μετά φόρων ύψους έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που συνδέεται κυρίως με τα εργοστάσιά της στη Σιγκαπούρη και το Ρότερνταμ. Πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις διαπραγμάτευσης και βελτιστοποίησης του δεύτερου τριμήνου στο τμήμα φυσικού αερίου αναμένεται να είναι χαμηλότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2024 «λόγω εποχικότητας».

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο