Σημαντική πτώση καταγράφει η μετοχή της Nokia

NOKIA

Οι μετοχές της φινλανδικής Nokia υποχώρησαν σε χαμηλό τριών ετών, καθώς η εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχασε μια σημαντική συμφωνία για την ανάπτυξη ενός νέου τηλεπικοινωνιακού δικτύου στις ΗΠΑ με τον κολοσσό του κλάδου AT&T.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Ελσίνκι Nokia σημείωναν πτώση 7%, μετά την είδηση ότι η AT&T θα συνεργαστεί με τη σουηδική αντίπαλο Ericsson, η οποία θα κατασκευάσει εξοπλισμό 5G για το έργο στο εργοστάσιό της στο Lewisville του Τέξας. Οι μετοχές της Ericsson που είναι εισηγμένες στη Στοκχόλμη σημείωσαν άνοδο 7,4%.

Η AT&T θα μπορούσε να δαπανήσει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πενταετούς σύμβασής της με την Ericsson, δήλωσαν οι εταιρείες τη Δευτέρα. Η συνεργασία καλύπτει την ανάπτυξη ενός ανοικτού δικτύου ραδιοπρόσβασης (Open RAN) στις ΗΠΑ, το οποίο η AT&T αναμένει να χρησιμοποιεί για το 70% της κίνησης του ασύρματου δικτύου της μέχρι τα τέλη του 2026.

Η απόφαση της εταιρικής σχέσης επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη Nokia μέσω της απώλειας μεριδίου αγοράς ως προμηθευτής της AT&T, η οποία θα επιδιώξει την αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού σε πολλά σημεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, χαρακτήρισε την είδηση “απογοητευτική”, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει “πλήρως δεσμευμένη” στο Open RAN και έχει μια στρατηγική για την ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων της και τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με μια προβληματική οικονομική εικόνα, μετά την πτώση των κερδών της κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι πελάτες της μείωσαν το κόστος.

Τη Δευτέρα δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδα από την AT&T στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 5-8% των καθαρών πωλήσεων κατά το έτος που πέρασε, θα μειωθούν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Δήλωσε ότι ένα σχέδιο περικοπής κόστους που είχε προαναγγείλει τον Οκτώβριο, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας, θα μετριάσει εν μέρει τον αντίκτυπο της απόφασης της AT&T. Η Nokia θα συνεχίσει να προμηθεύει την AT&T με προϊόντα και υπηρεσίες σε διάφορους άλλους τομείς.

Ο αμερικανικός τιτάνας συνεργάζεται επίσης με εταιρείες όπως η ιαπωνική Fujitsu, η Intel, και η Dell.

Τα ανοικτά δίκτυα RAN ή ORAN αντιπροσωπεύουν για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών μια στροφή στο κόστος και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ώστε να χρησιμοποιούν λογισμικό και εξοπλισμό βασισμένο στο cloud από διάφορους προμηθευτές, αντί για ιδιόκτητο εξοπλισμό που παρέχεται από μικρότερο αριθμό μεγάλων εταιρειών που δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Η κίνηση αντιμετώπισε κάποια αντίσταση από τους πωλητές λόγω ανησυχιών για απώλειες επιχειρηματικών ευκαιριών.

“Με αυτή τη συνεργασία, θα ανοίξουμε τα δίκτυα ραδιοπρόσβασης, θα προωθήσουμε την καινοτομία, θα τονώσουμε τον ανταγωνισμό και θα συνδέσουμε περισσότερους Αμερικανούς με το 5G και τις οπτικές ίνες”, ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του δικτύου της AT&T, Chris Sambar, σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο