SIPRI: Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον πλανήτη

A Russian military officer walks past the 9M729 land-based cruise missile on display with its launcher, right, in Kubinka outside Moscow, Russia, Wednesday, Jan. 23, 2019. The Russian military on Wednesday rolled out its new missile and spelled out its specifications, seeking to dispel the U.S. claim that the weapon violates a key nuclear arms pact. (AP Photo/Pavel Golovkin)

Η Ουκρανία είναι το τρέχον διάστημα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, τρία και πλέον χρόνια μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην επικράτειά της, σύμφωνα με έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το SIPRI, το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη.

Οι εισαγωγές όπλων της Ουκρανίας σχεδόν εκατονταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετή περίοδο αναφοράς, σύμφωνα με την έκθεση του σουηδικού ινστιτούτου.

Τα δεδομένα του SIPRI αφορούν τον όγκο των παραδόσεων όπλων, όχι τη χρηματική αξία τους. Καθώς ο όγκος αυτός μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις από χρονιά σε χρονιά, το SIPRI έχει επιλέξει οι συγκρίσεις να γίνονται σε βάθος πενταετίας — εν προκειμένω, τα δεδομένα αφορούν την περίοδο 2020-2024 και η σύγκριση γίνεται με την περίοδο 2015-2019.

Η Ουκρανία πλέον εισάγει το 8,8% του συνολικού όγκου βαρέων όπλων (αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών, υποβρυχίων και άλλων ειδών αυτής της φύσης).

Σε ορίζοντα πενταετίας, η Ινδία κατατάχτηκε στη δεύτερη θέση (8,3%), ακολουθούμενη από το Κατάρ (6,8%), τη Σαουδική Αραβία (6,8%) και το Πακιστάν (4,6%).

Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, τουλάχιστον 35 χώρες εξήγαγαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Το 45% προερχόταν από τις ΗΠΑ, το 12% από τη Γερμανία, το 11% από την Πολωνία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ωστόσο πρόσφατα παύση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στην Ουκρανία, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Οι ερευνητές του SIPRI θεωρούν τις αβεβαιότητες της τρέχουσας περιόδου όσον αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βασικό παράγοντα που ωθεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε πρωτοβουλίες για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 155% σε σύγκριση με την προηγούμενη 5ετή περίοδο, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση: παγκοσμίως, καταγράφηκε συρρίκνωση των προμηθειών όπλων κατά τουλάχιστον 0,6%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο