Σκεπτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφηκαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο κοινής ωφέλειας να πραγματοποιεί τα μεγαλύτερα κέρδη και αυτόν της εξόρυξης τις μεγαλύτερες απώλειες.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις επικράτησαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2019, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στο εάν μία ελαφρώς υψηλότερη από το αναμενόμενο ανακοίνωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης θα επηρεάσει την επικείμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν 1,7%, με την ιταλική UniCredit και την ισπανική BBVA να υποχωρούν περισσότερο από 4%, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Οι μετοχές της Maersk, ενισχύθηκαν 2,1% προτού υποχωρήσουν ελαφρώς, αφού ο δανικός ναυτιλιακός κολοσσός αύξησε την καθοδήγηση για τα κέρδη του για ολόκληρο το έτος λόγω της έντονης ζήτησης της αγοράς και συνέχισε τις διαταραχές της Ερυθράς Θάλασσας.

Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών (DoT) εξασφάλισε από τρεις αεροπορικές εταιρίες, κυρίως από τον γερμανικό όμιλο Lufthansa, την επιστροφή ποσού σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε επιβάτες για ακυρώσεις ή μεγάλες τροποποιήσεις πτήσεων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Το υπουργείο διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι η Lufthansa δέχθηκε να επιστρέψει 775 εκατομμύρια δολάρια και να πληρώσει πρόστιμο 1,1 εκατομμυρίου, ενώ η ολλανδική KLM συμφώνησε να επιστρέψει 113,3 εκατομμύρια δολάρια και να πληρώσει επίσης πρόστιμο 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Η Lufthansa πραγματοποίησε όλες τις πληρωμές που μας όφειλε. Η καθυστέρηση πληρωμής, η οποία τιμωρείται από το υπουργείο Μεταφορών, οφείλεται αποκλειστικά στο ιστορικά μοναδικό επίπεδο των αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρίας, τονίζοντας ότι το ποσό του προστίμου που επιβλήθηκε “δεν διαφέρει από τον κανόνα”. (περισσότερα εδώ)

Η UBS αύξησε την πρόβλεψή της για το τέλος του 2024 για τον δείκτη MSCI All Country (AC) World στις 830 από 800 μονάδες την Τρίτη, επικαλούμενη τη βελτίωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου μετοχών, την αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την πιθανή επιβράδυνση της αύξησης των μισθών στις ΗΠΑ.

Οι τρέχουσες προβλέψεις της χρηματιστηριακής δίνουν ένα δυναμικό «ανόδου» 6% μέχρι το τέλος του έτους για τον δείκτη αναφοράς, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ευρύτερης απόδοσης της παγκόσμιας αγοράς μετοχών.

Οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα ασθενέστερα παγκόσμια οικονομικά στοιχεία και η ευφορία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη στήριξαν τις παγκόσμιες μετοχές φέτος. (περισσότερα εδώ)

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στην Γερμανία, ο Δείκτης Ανεργίας για τον μήνα Μάιο ανήλθε στο 5,9% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Η γερμανική κυβέρνηση προέβη στην έκδοση ομολόγου διετούς διάρκειας με κουπόνι 3,01% έναντι 2,93% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 517,30 μονάδες με πτώση 0,49%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.400,25 μονάδες με πτώση 1,13%, με το σήμα να μετατρέπεται από buy σε sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.776 μονάδες και την στήριξη στις 18.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.230,44 μονάδες με πτώση 0,39%, με το σήμα να μετατρέπεται από strong buy σε sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.446 μονάδες και την στήριξη στις 8.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.937,90 μονάδες με πτώση 0,75%, με το σήμα να διατηρείται σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.022 μονάδες και την στήριξη στις 7.910 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

Merck: In his latest research note, analyst Emily Field confirms his positive recommendation. The broker Barclays is keeping its Buy rating. The target price remains set at EUR 205.

Merck: In a research note published by Richard Vosser, JP Morgan advises its customers to buy the stock. The target price is unchanged and still at EUR 190.

Delivery Hero: Already positive, the research from Barclays and its analyst Andrew Ross still consider the stock as a Buy opportunity. The target price is unchanged and still at EUR 50.

TUI: In a research note published by Cristian Nedelcu, UBS gives a Neutral rating to the stock. The target price remains unchanged at EUR 660.

Michelin: In his latest research note, analyst Harry Martin confirms his positive recommendation. The broker Bernstein is keeping its Buy rating.

Εταιρικά νέα

German state-owned KfW sold 110 million of its shares in Deutsche Telekom for 2.49 billion euros ($2.72 billion) to free up funds for investment in state-owned railway operator Deutsche Bahn.

The investment and development bank said late Monday that the stake it holds together with the German government stood at 27.8% following the divestment, and they remain the largest shareholders of the telecommunications company. KfW had already sold 22.4 million shares so far in the second quarter, before this latest divestment, the lender said. Deutsche Telekom shares traded at EUR22.64 after market close.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο