Σκεπτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο εξόρυξης να πραγματοποιεί την μεγαλύτερη άνοδο και αυτόν της κοινής ωφέλειας την μεγαλύτερη πτώση.

Παρά τα θετικά πρόσημα που επικρατούσαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, μερικοί από τους ευρωπαϊκούς δείκτες διέγραψαν τα κέρδη τους στο δεύτερο μισό αυτής, ολοκληρώνοντας τελικά με αρνητικό πρόσημο, με τους επενδυτές να εμφανίζονται σκεπτικοί όσο αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν εχθές στην Γαλλία.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε νέους φόρους στις τράπεζες και ακύρωσε τα σχέδια για μείωση των απροσδόκητων εισφορών σε στοχευμένους κλάδους, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνεται περαιτέρω.

Η μετοχή της OTP Bank υποχωρούσε έως και 2,2% και το ουγγρικό φιορίνι έχανε 0,4% έναντι του ευρώ αφότου ο υπουργός Γκεργκέλι Γκιούλιας είπε ότι η Ουγγαρία θα προσθέσει φόρο στις συναλλαγές των τραπεζών σε συνάλλαγμα και θα αυξήσει μια εισφορά συναλλαγών.

Το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 108 δισεκατομμύρια φιορίνια σε αθροιστικά 2,66 τρισεκατομμύρια (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το ουγγρικό Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα. Πρόκειται για μεγαλύτερο έλλειμμα από εκείνο που είχε αρχικά σχεδιάσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το έτος. (περισσότερα εδώ)

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια της αυτόν τον μήνα αλλά η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι “ανοικτή” επ’ αυτού, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Νοτ, επισημαίνοντας ότι οι προσδοκίες των αγορών για περαιτέρω χαλάρωση είναι αρμόζουσες επί του παρόντος.

Ειδικότερα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Κλάας Νοτ είπε “δεν βλέπω κάποια περίπτωση για νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο”, προσθέτοντας ότι “η επόμενη συνάντηση που θα είναι πραγματικά ανοιχτή και πάλι για αυτό θα είναι τον Σεπτέμβριο”.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε ακόμα ότι ο ίδιος παραμένει “ικανοποιημένος” με την πρόοδο της ΕΚΤ στη μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με την οποία ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί στα τέλη του 2025, αλλά υπογράμμισε ότι η ευρωτράπεζα δεν θα πρέπει να ανεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς θα έχει βρεθεί εκτός στόχου ήδη για τεσσεράμισι χρόνια στο χρονικό σημείο αυτό. (περισσότερα εδώ)

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στην Γερμανία, το εμπορικό ισοζύγιο για τον μήνα Μάιο, διαμορφώθηκε στα 24,9 δισ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 19,9 δισ. ευρώ και 22,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από τα 22,1 δισ. ευρώ).

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 516,78 μονάδες με οριακά κέρδη 0,03%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.478,15 μονάδες με οριακά κέρδη 0,09%, με το σήμα να διατηρείται σε strong buy, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.490 μονάδες και την στήριξη στις 18.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.193,41 μονάδες με πτώση 0,13%, με το σήμα να μετατρέπεται από strong buy σε neutral, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.286 μονάδες και την στήριξη στις 8.048 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.627,45 μονάδες με πτώση 0,63%, με το σήμα να μετατρέπεται από buy σε neutral, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 7.774 μονάδες και την στήριξη στις 7.423 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

DWS: In a research note published by Oliver Carruthers, Goldman Sachs advises its customers to buy the stock. The target price continues to be set at EUR 42.

Bayer: James Quigley from Goldman Sachs retains his Neutral opinion on the stock. The target price is revised downwards from EUR 31 to EUR 30.

UBS: In a research note published by Chris Hallam, Goldman Sachs advises its customers to buy the stock. The target price remains set at CHF 35.

Vestas Wind: Bernstein analyst Deepa Venkateswaran maintains his Buy rating on the stock. Previously set at DKK 275, the target price is lowered to DKK 265.

Varta: In a research note published by Yasmin Steilen, Berenberg gives a Neutral rating to the stock. The target price is decreased from EUR 22 to EUR 15.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο