Σκεπτικοί οι επενδυτές στην Wall Street μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν την συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι βασικοί δείκτες, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve γίνουν πιθανές αργότερα φέτος.


Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 0,2%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,1%, και ο δείκτης NASDAQ Composite καταγράφει απώλειες 0,1%.

Η επιβράδυνση του ΔΤΚ υποδηλώνει μείωση των επιτοκίων


Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, αντί της αναμενόμενης αύξησης 0,1%. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 3%, χαμηλότερα από την αναμενόμενη αύξηση 3,1%.


Το ευρέως παρακολουθούμενο βασικό μέγεθος, το οποίο εξαιρεί τα ευμετάβλητα συστατικά των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και κέρδισε 3,3% ετησίως, έναντι εκτιμώμενης αύξησης 3,4%.


Τα στοιχεία αυτά ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο, την επόμενη συνεδρίαση της Fed.


Οι βασικοί δείκτες στη Wall Street σημείωσαν ράλι την Τετάρτη, σε νέα υψηλά ρεκόρ, μετά τα θετικά σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος σημείωσε την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά αισθάνθηκε βέβαιος ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει μια ομαλή προσγείωση για την οικονομία.

Ο Πάουελ, μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα της εξαμηνιαίας κατάθεσής του στο Κογκρέσο, είπε στους νομοθέτες στο Καπιτώλιο την Τετάρτη ότι «περισσότερα καλά δεδομένα» θα ενισχύσουν την υπόθεση για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια.


Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν επίσης εκφράσει την προειδοποίηση ότι θα χρειαστούν περισσότερες αποδείξεις για την επιβράδυνση του πληθωρισμού πριν ψηφίσουν για περικοπές και ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας.

Εταιρικά νέα

Η νέα τριμηνιαία περίοδος κερδών των ΗΠΑ ξεκινά σοβαρά την Παρασκευή, με προγραμματισμένα αποτελέσματα από ορισμένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.


Πριν από αυτό, η μετοχή του γίγαντα των αναψυκτικών PepsiCo (NASDAQ:PEP) υποχωρεί 3%, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων πωλήσεων δεύτερου τριμήνου, πληγωμένη από τη μείωση της ζήτησης στη Βόρεια Αμερική για τα ποτά και τα σνακ της.


Η μετοχή της Delta Air Lines (NYSE:DAL) υποχωρεί 8%, αφού ο αερομεταφορέας προέβλεψε χαμηλότερα κέρδη το τρέχον τρίμηνο από τα αναμενόμενα, επικαλούμενος προεξοφλητικές πιέσεις στο χαμηλό τέλος της αγοράς.


Αλλού, η μετοχή της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Costco Wholesale (NASDAQ:COST) πραγματοποιεί άνοδο 0,5%, αφού ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση των ετήσιων συνδρομών για πρώτη φορά από το 2017.


Η χημική εταιρεία WD-40 Company (NASDAQ:WDFC) σημειώνει άνοδο 8%, μετά την ανακοίνωση ισχυρών τριμηνιαίων κερδών, ενώ ο γίγαντας αλουμινίου Alcoa (NYSE:AA) πραγματοποιεί άνοδο 5%, αφού ανακοίνωσε επίσης ισχυρά κέρδη.

Το αργό πέφτει στην έκθεση του IEA


Οι τιμές του αργού υποχώρησαν την Πέμπτη μετά από μια πτωτική μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που αντιστάθμισε τον υποτονικό πληθωρισμό των ΗΠΑ καθώς και την πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) υποχωρούν 0,3% στα 81,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent υποχωρεί 0,3% στα 84,81 δολάρια το βαρέλι.


Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί σε λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η κινεζική κατανάλωση συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο λόγω οικονομικών προβλημάτων.


Η παγκόσμια ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 710.000 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση, στη χαμηλότερη τριμηνιαία αύξηση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ανέφερε ο IEA, ο οποίος συμβουλεύει τις βιομηχανικές χώρες, στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ μεγαλύτερα από τα 600.000 βαρέλια που αναμένονταν κατά τη διάρκεια των ΗΠΑ. Τέταρτη εβδομάδα διακοπών του Ιουλίου.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο