Σκληραίνει την στάση του απέναντι στην Αργεντινή το ΔΝΤ

ΔΝΤ

ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει σκληρύνει την άποψή του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Αργεντινή διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα δανείων ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει βγει εκτός τροχιάς ενόψει της κρίσιμης προεδρικής ψηφοφορίας στη χώρα αργότερα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τρεις πηγές με άμεση γνώση.

Το συμβούλιο των εκτελεστικών διευθυντών του ΔΝΤ συνήλθε σε συνεδρίαση που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως στις 30 Οκτωβρίου για μια άτυπη ενημέρωση σχετικά με την Αργεντινή από το προσωπικό του Ταμείου, καθώς η χώρα της Νότιας Αμερικής μάχεται με τριψήφιο πληθωρισμό και με τα καθαρά αποθεματικά στο κόκκινο ενόψει της προεδρικής ψηφοφορίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το πόσο γρήγορα η χώρα καταναλώνει τα διεθνή αποθέματα από την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος τον Αύγουστο, δήλωσε μία από τις πηγές, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.

Η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αντανακλούσε επίσης μια πιο σκληρή στάση, πρόσθεσε η πηγή, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να μιλούν για “κακοδιαχείριση” του προγράμματος από την κυβέρνηση της Αργεντινής, αντί για όρους όπως “αποκλίσεις πολιτικής” ή “υποαπόδοση” που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως.

Με “εξαντλημένα αποθέματα και υπερτιμημένο νόμισμα, τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα δεν ευθυγραμμίζονται με το πρόγραμμα”, πρόσθεσε μια δεύτερη πηγή.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έχει παρέμβει στην παράλληλη αγορά συναλλάγματος για “ένα σημαντικό ποσό ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι πιέσεις στο συνάλλαγμα αυξάνονται εν μέσω του εκλογικού κύκλου”, σύμφωνα με σημείωμα της JPMorgan. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι τα αρνητικά καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα ανέρχονται σε 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των οικονομικών της κυβέρνησης της Αργεντινής και το Ταμείο έδωσε στον εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων που υποφέρει από ιστορική ξηρασία κάποια περιθώρια να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τους τελευταίους μήνες.

Σε έκθεσή του τον Αύγουστο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρόγραμμα της Αργεντινής είχε ξεφύγει από την πορεία του, αλλά επέτρεψε αλλαγές σε ορισμένους στόχους – όπως η χαλάρωση των στόχων για τα αποθεματικά – για να το επαναφέρει στην πορεία του.

Η σκληρότερη στάση του ΔΝΤ αντανακλά την άποψη ότι, παρά τις παραχωρήσεις, το πρόγραμμα ξεφεύγει όλο και περισσότερο από τις ράγες – γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές εκταμιεύσεις.

Έρχεται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή για την ταμειακά ταλαιπωρημένη χώρα, η οποία έχει προγραμματίσει επανεξέταση του προγράμματος για τις αρχές Νοεμβρίου. Η επανεξέταση είναι ένα βασικό βήμα που απαιτείται για να καταλήξει η χώρα σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία – μόλις υπογραφεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου – θα ενεργοποιήσει την επόμενη δόση χρηματοδότησης.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση της 30ής Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε “σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική” και πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί προς το παρόν ημερομηνία για την έβδομη αξιολόγηση.

“Όπως συμβαίνει με κάθε αξιολόγηση του Ταμείου, θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του και ότι υπάρχει δουλειά και περαιτέρω δέσμευση που πρέπει να γίνει”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομίας της Αργεντινής δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πληρώστε περισσότερα

Ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας σογιέλαιου και αλεύρου επλήγη από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών και η οικονομία αντλεί μεγάλο μέρος των εσόδων της σε σκληρό νόμισμα από τις εξαγωγές πρώτων υλών.

Οι αγρότες αντιμετώπιζαν απώλειες άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή σόγιας, σιταριού και καλαμποκιού, σύμφωνα με το χρηματιστήριο σιτηρών του Ροζάριο.

Η Αργεντινή οδεύει προς τον δεύτερο γύρο μεταξύ του Περονιστή υπουργού Οικονομίας Sergio Massa και του ακροδεξιού υποψηφίου Javier Milei στις 19 Νοεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η κούρσα γίνεται όλο και πιο αμφίρροπη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της 30ής Οκτωβρίου, ένας εκπρόσωπος της Αργεντινής δήλωσε ότι η χώρα δεσμεύτηκε να παραμείνει ενήμερη ως προς τις πληρωμές προς το ΔΝΤ, πρόσθεσε μια πηγή. Η επόμενη λήξη της χώρας είναι για περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο.

Αντιμετωπίζοντας έντονη έλλειψη δολαρίων, η χώρα χρησιμοποίησε πρόσφατα έναν συνδυασμό κινεζικών γουάν από μια γραμμή ανταλλαγής με την κεντρική τράπεζα του Πεκίνου και άλλες πηγές χρηματοδότησης για να ολοκληρώσει τις πληρωμές προς τον δανειστή με έδρα την Ουάσιγκτον από τον Ιούνιο.

Η Αργεντινή έγινε ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ΔΝΤ το 2018, αφού έλαβε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση του τότε προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι να βγει από την οικονομική κρίση.

Όμως το πρόγραμμα αυτό απέτυχε και η περονιστική κυβέρνηση που ανέλαβε στα τέλη του 2019 διαπραγματεύτηκε ένα δάνειο με μέτριους οικονομικούς στόχους, προσαρμοσμένο στην αναχρηματοδότηση 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξακολουθούσαν να οφείλονται.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο