Στ. Λογοθετίδης: Τα νέα εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης είναι πράσινα, ψηφιακά και έχουν ελληνική «υπογραφή»

Με την κεντρική ομιλία του Προέδρου της ΟΕΤ και ιδρυτή του Εργαστηρίου LTFN Στέργιου Λογοθετίδη ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα εύκαμπτα εκτυπωμένα πράσινα ηλεκτρονικά και τη βιομηχανία τους.

Μεταξύ άλλων, ο κ Λογοθετίδης τόνισε ότι με τη δημιουργία του πρώτου στον κόσμο εργοστασίου μαζικής παραγωγής  οργανικών ηλεκτρονικών που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, αλλάζει ριζικά το μέλλον της Βιομηχανίας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

«Τα νέα πράσινα εργοστάσια που θα παράγουν όχι μόνο οργανικά τηλε-OLED αισθητήρες κα βιοαισθητήρες απαιτούν δέκα φορές λιγότερη ενέργεια από ότι τα συμβατικά. Αυτή ακριβώς τη διαφορά σηματοδοτεί μεταξύ άλλων το πρώτο στον κόσμο πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο που θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη το 2026.

«Το υπό κατασκευή εργοστάσιο μαζικής παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών χρηματοδοτείται από την ΕΕ και θα παράγει 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΟΕΤ.  Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας COATEMA Thomas Kolbusch «είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας την Organic Electronic Technologies».

Λύσεις ενεργειακής αυτονομίας και αισθητικής για τα μικρά ελληνικά νησιά

«H εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ΟΕΤ έχει αναπτύξει σειρά πρωτοποριακών εφαρμογών των φωτοβολταϊκών 3 ης γενιάς τα οποία μπορούν να δώσουν λύσεις ενέργειας σε οποιαδήποτε επιφάνεια χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο δίκτυο. Αυτά τα ημιδιαφανή, εύκαμπτα εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε στέγαστρα, στάσεις λεωφορείων, ακόμη σε σπίτια οχήματα και πλοία. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με μονάδες αφαλάτωσης αλλά και σύγχρονα θερμοκήπια, τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο -Μανώλης Μαργαρίτης Business Transformation OET, συμπληρώνοντας ότι η Organic Electronic Technologies έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία στα ελληνικά μικρά νησιά συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξής της Μανώλης Μαργαρίτης.

Ο κ Ευάγγελος Μεκερίδης CTO της εταιρείας ΟΕΤ ανέλυσε τους στόχους και της προοπτικές της εταιρείας που έχει κατακτήσει την παγκόσμια πρωτοπορία στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Στόχος μας είναι η βιώσιμη και προσβάσιμη πράσινη ενέργεια».

Από την πλευρά του Δήμου της Αθήνας το Συνέδριο χαιρέτησε ο Πρόεδρος της DAEM S.A Ευάγγελος Μαρινάκης. O κ. Μαρινάκης εκπροσωπώντας το Δήμαρχο της Αθήνας Χάρη Δούκα τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή υιοθετεί και ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες , ενώ εξετάζεται ένα ενδεχόμενο σχέδιο δράσης με τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ Αργύρης Λασκαράκης αναφέρθηκε εκτενώς στο Κέντρο Αριστείας COPE-Nano που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες στοχεύοντας στο brain gain. Το Κέντρο Αριστείας ήδη συνεργάζεται με διαπρεπείς καθηγητές από το εξωτερικό όπως τον Γιώργο Χατζηϊωάννου υπεύθυνο του Εργαστηρίου Οργανικών Ηλεκτρονικών του Πανεπιστημίου του Μπορντώ και τον Γιώργο Μαλλιαρά υπεύθυνο του Εργαστηρίου Μικροηλεκτρονικής του Κέμπριτζ.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο