Στάση αναμονής για τον χρυσό εν όψει των στοιχείων για την αγορά εργασίας

χρυσός

Με ήπια κέρδη ξεκίνησε τον Ιούλιο ο χρυσός, στηριζόμενος στο κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης από μερίδα επενδυτών εν αναμονή των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτήν την εβδομάδα και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της Federal Reserve όσον αφορά τον χρόνο έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.

“Βλέπουμε μια μικρή τάση κλεισίματος ανοικτών θέσεων από τους κατόχους βραχυπρόθεσμων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και ένα κυνήγι από όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά μετρητών.

  • Οι αγορές υποστηρίζονται επίσης από τις σταθερές τιμές του αργού και την εξασθένιση του δολαρίου”, σημειώνει ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής στην Kitco Metals, προσθέτοντας ότι η αγορά πιθανότητα θα κινείται πλαγίως το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τα στοιχεία για τη μεταποίηση που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα και έδειξαν ότι ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχική μήνα τον Ιούνιο, με τις τιμές εισροών των εργοστασίων να υποχωρούν σε χαμηλό έξι μηνών εν μέσω ασθενούς ζήτησης, που υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να συνεχίσει την καθοδική του πορεία.

  • Ωστόσο, αναμένουν τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Τρίτη και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC την Τετάρτη, με την ελπίδα να αντλήσουν και από εκεί τυχόν ενδείξεις για τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Κι αυτό γιατί, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, έχουν αναζωπυρωθεί οι ελπίδες για των επενδυτών για δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed έως το τέλος του έτους, παρότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά την τελευταία συνεδρίασή τους έδειξαν προς μία μόνο μείωση.

  • Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά δίνει πλέον πιθανότητα 64% να προχωρήσει η Fed στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο και σε μια δεύτερη μείωση τον Δεκέμβριο. Κάτι που θα δώσει ώθηση στις τιμές του χρυσού, καθώς θα αυξήσει την ελκυστικότητα του μετάλλου.

Έτσι, τη Δευτέρα η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύθηκε οριακά κατά 0,2% στα 2.329,79 δολάρια η ουγγιά, μετά την άνοδο κατά 4% που σημείωσε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το αμερικανικό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το πολύτιμο μέταλλο παρέμεινε αμετάβλητο στα 2.338,9 δολάρια η ουγγιά.

  • Ανοδικά κινήθηκε η τιμή σποτ για το ασήμι, που ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 29,29 δολάρια η ουγγιά, ενώ ήπια κέρδη 0,1% σημείωσε και η τιμή σποτ για το παλλάδιο στα 973,61 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκε η τιμή σποτ για την πλατίνα, που διολίσθησε κατά 1,6%, στα 977,70 δολάρια η ουγγιά.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο