Στάση πληρωμών για την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής

Αφρικής

Η Αιθιοπία έγινε η τρίτη χρεοκοπία της Αφρικής μέσα σε τόσα χρόνια την Τρίτη, αφού δεν κατάφερε να καταβάλει το “κουπόνι” ύψους 33 εκατομμυρίων δολαρίων για το μοναδικό διεθνές κρατικό της ομόλογο.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι προτίθεται να κηρύξει επίσημα στάση πληρωμών, έχοντας υποστεί σοβαρή οικονομική πίεση λόγω της πανδημίας COVID-19 και ενός διετούς εμφυλίου πολέμου που έληξε το Νοέμβριο του 2022.

Υποτίθεται ότι έπρεπε να καταβάλει την πληρωμή στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά τεχνικά είχε περιθώριο μέχρι την Τρίτη να δώσει τα χρήματα λόγω της ρήτρας “περιόδου χάριτος” 14 ημερών που περιλαμβάνεται στο ομόλογο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, οι κάτοχοι ομολόγων δεν είχαν πληρωθεί το κουπόνι μέχρι το τέλος της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου, της τελευταίας εργάσιμης διεθνούς τραπεζικής ημέρας πριν από τη λήξη της περιόδου χάριτος.

Οι αξιωματούχοι της αιθιοπικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο, αλλά η ευρέως αναμενόμενη χρεοκοπία θα την οδηγήσει στο να ενταχθεί σε δύο άλλα αφρικανικά έθνη, τη Ζάμπια και τη Γκάνα, σε πλήρη αναδιάρθρωση “κοινού πλαισίου”.

Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής ζήτησε για πρώτη φορά την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία της G20 στις αρχές του 2021.

Η πρόοδος καθυστέρησε αρχικά λόγω του εμφυλίου πολέμου, αλλά, με τα συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν εξαντληθεί και τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί, οι επίσημοι πιστωτές της Αιθιοπίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, συμφώνησαν σε μια συμφωνία αναστολής της εξυπηρέτησης του χρέους τον Νοέμβριο.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι παράλληλες διαπραγματεύσεις που είχε με τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα που κατέχουν τα ομόλογά της είχαν καταρρεύσει.

Στη συνέχεια, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global υποβάθμισε το ομόλογο σε “Default” στις 15 Δεκεμβρίου, με την υπόθεση ότι η πληρωμή του κουπονιού δεν θα γινόταν.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο