Σταθεροποιητικά η τιμή του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση των μάρκο στην Κίνα

πετρελαίου

πετρέλαιο

Το πετρέλαιο ήταν σταθερό τη Δευτέρα, αφού τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία που υπογράμμισαν την ανώμαλη ανάκαμψη για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο αντιστάθμισαν τις ελπίδες για τόνωση της ζήτησης από την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης στο βόρειο ημισφαίριο.


Εκτός από τις λιανικές πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις λόγω της αύξησης των διακοπών, η αναταραχή των κινεζικών στοιχείων τη Δευτέρα ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητική. Τα στοιχεία ακολούθησαν έρευνα την Παρασκευή που έδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών τον Ιούνιο.

Τα παγκόσμια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent αυξήθηκαν κατά 6 σεντς στα 82,68 δολάρια το βαρέλι στις 0805 GMT. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate πρόσθεσαν 2 σεντς στα 78,47 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος τους σε τέσσερις εβδομάδες λόγω της αυξημένης εμπιστοσύνης ότι τα αποθέματα πετρελαίου πρόκειται να βυθιστούν καθώς ξεκινά η θερινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο.

“Η κίνηση υψηλότερα δεν ήταν ανεπιφύλακτα πειστική”, δήλωσε ο Tamas Varga του μεσίτη πετρελαίου PVM για τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας. “Περαιτέρω αδυναμία παρατηρείται σήμερα το πρωί λόγω της υποτονικής κινεζικής εργοστασιακής δραστηριότητας”.

Οι εκθέσεις του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, αν και διαφέρουν ως προς την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος, υποστήριξαν την εμπιστοσύνη ότι τα αποθέματα θα μειωθούν το δεύτερο εξάμηνο.

«Το ισχυρό ράλι της περασμένης εβδομάδας τροφοδοτήθηκε από τις προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση το 2024 από τον ΟΠΕΚ+ και τον IEA. Ωστόσο, δεδομένου του έννομου συμφέροντος του ΟΠΕΚ για το αργό πετρέλαιο, υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός γύρω από τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη.

«Οι ήπιοι αριθμοί καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ την Παρασκευή υποδηλώνουν ότι η ανθεκτικότητα του Αμερικανού καταναλωτή και της οικονομίας των ΗΠΑ θα δοκιμαστεί καθώς τα νοικοκυριά εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους για να καταπολεμήσουν τα υψηλότερα επιτόκια και τις πιέσεις στο κόστος ζωής», πρόσθεσε.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή παρέμειναν αφού ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι τα εντεινόμενα διασυνοριακά πυρά από το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο Ισραήλ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή κλιμάκωση.

Οι αγορές σε βασικό κόμβο εμπορίας πετρελαίου, τη Σιγκαπούρη και άλλες χώρες της περιοχής, έκλεισαν για αργία τη Δευτέρα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο