Σταθερός ο πληθωρισμός στην Βρετανία

επιτοκίων

BoE

Ο βρετανικός δείκτης τιμών καταναλωτή διατηρήθηκε απροσδόκητα σταθερός σε ετήσιο ρυθμό 4,0% τον Ιανουάριο, αψηφώντας τις προβλέψεις για άνοδο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που έδωσε ώθηση στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση στο 4,2%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, ανοίγοντας το δρόμο για την BoE να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από το υψηλό των 16 ετών.

Η στερλίνα εξασθένησε έναντι του δολαρίου και του ευρώ αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων της BoE φέτος.

“Συνολικά, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό θα πρέπει να καθησυχάσουν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ότι πλησιάζει η ώρα να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων”, δήλωσε ο Martin Beck, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της EY ITEM Club.

Τα σταθερά βρετανικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τετάρτης ακολούθησαν μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της αύξησης των τιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Ο βασικός πληθωρισμός της Βρετανίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 5,1%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – δείκτης των εγχώριων τιμών που παρακολουθείται στενά από την BoE – αυξήθηκε στο 6,5% από 6,4% τον Δεκέμβριο, αλλά δεν ήταν τόσο ισχυρός όσο ανέμενε η BoE.

Η βρετανική κεντρική τράπεζα φοβάται ότι η ταχεία αύξηση των μισθών – η οποία αποτελεί μεγάλο μέρος του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών – θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη την οικονομία.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι οι τακτικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 6,2% ετησίως τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, η πιο αργή αύξηση εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αλλά περίπου διπλάσια από το ρυθμό που η BoE θεωρεί ότι είναι συνεπής με την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

“Ο πληθωρισμός δεν πέφτει ποτέ σε μια τέλεια ευθεία γραμμή, αλλά το σχέδιο λειτουργεί. Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού από το 11% και η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι θα πέσει στο 2% περίπου σε λίγους μήνες”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Το μέλος της MPC Jonathan Haskel, ένας από τους δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της BoE, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι θα πρέπει να δει περισσότερα στοιχεία για την εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων προτού αλλάξει στάση.

Στα ευχάριστα νέα για τους καταναλωτές, ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο του 2021, μειούμενος κατά 0,4% από τον Δεκέμβριο.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο των βρετανικών νοικοκυριών τα τελευταία δύο χρόνια, συμβάλλοντας στην εκλογική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εθνικές εκλογές που αναμένονται αργότερα φέτος.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο