Στην Macquarie το 50% της Enel Green Power Hellas- Στα 345 εκατ. ευρώ το τίμημα

Εκλεισε το deal για την πώληση του 50% της θυγατρικής της Enel στην Ελλάδα. Στα 345 εκατ. ευρώ ανέρχεται το τίμημα. Δέλεαρ το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Enel S.p.A ενεργώντας μέσω της πλήρως ελεγχόμενης θυγατρικής της Enel Green Power S.p.A. (“EGP”), υπέγραψε συμφωνία με την Macquarie Asset Management, μέσω του Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 2 για την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas, πλήρους ιδιοκτησίας θυγατρικής της EGP στην Ελλάδα, με τίμημα περίπου 345 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική αξία επιχείρησης (full Enterprise Value) περίπου 980 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Enel Green Power και η Macquarie Asset Management πρόκειται να συνάψουν μια συμφωνία μετόχων η οποία θα προβλέπει τον από κοινού έλεγχο της EGPH. Σκοπός η συνδιαχείριση των εν λειτουργία σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και παράλληλα η συνέχιση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου νέων έργων της, αυξάνοντας περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ της.

Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ως καθαρό χρέος το οποίο από-ενοποιήθηκε το 2022, καθώς η EGPH είχε ήδη αναφερθεί ως “Προοριζόμενη προς Πώληση”. Επιπλέον, η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίδραση περίπου 390 εκατομμυρίων ευρώ στα επαναλαμβανόμενα EBITDA του Ομίλου για το 2023.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται έως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, βρίσκεται υπό την αίρεση ορισμένων προϋποθέσεων συνήθων για αυτού του είδους τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  • Η EGPH διατηρεί σε λειτουργία 59 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84 MW. Η EGPH αναπτύσσει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, παράλληλα με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες λύσεις όπως η αποθήκευση και τα υβριδικά έργα.

O Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας, τοποθετήθηκε για την συμφωνία της ελληνικής θυγατρικής με την Macquarie Asset Management.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη συμφωνία με ένα από τα κορυφαία επενδυτικά funds του κόσμου, η οποία επιβεβαιώνει το σπουδαίο έργο που έχει υλοποιήσει η εταιρία μας μέχρι σήμερα.

  • Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται αδιάκοπα για να ενισχύσουν περαιτέρω το αποτύπωμα μας στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη εξαγορά εταιρείας στη χώρα μας από το αυστραλιανό fund. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο