Στην Ουκρανία το ΔΝΤ για την δεύτερη αξιολόγηση

ΔΝΤ

ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ξεκίνησε σήμερα την αποστολή του στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (NBU). Η αποστολή περιλαμβάνει ζωτικής σημασίας διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου IV των συμφωνιών του ΔΝΤ και μια συνολική δεύτερη επανεξέταση της συμμόρφωσης της Ουκρανίας με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος χρηματοδότησης.

Με επικεφαλής τον Γκάβιν Γκρέι, η αποστολή του ΔΝΤ διεξάγει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές. Η επανεξέταση αυτή ακολουθεί τις αρχικές τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία και έχει καθοριστική σημασία για την επικείμενη διαβούλευση του άρθρου IV του 2023. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη χορήγηση στην Ουκρανία μιας δόσης βοήθειας ύψους σχεδόν 900 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Η πρώτη επανεξέταση του προγράμματος ΕΤΑ πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και παρείχε στην Ουκρανία δημοσιονομική στήριξη ύψους περίπου 890 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσής της. Νωρίτερα το 2021, το ΔΝΤ χορήγησε στην Ουκρανία ένα σημαντικό τετραετές χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, το οποίο της επέτρεψε να αντλήσει τρεις δόσεις συνολικού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η NBU υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της διαδικασίας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη διασφάλιση της εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων της Ουκρανίας. Η τράπεζα τονίζει την ανάγκη τήρησης των διεθνών οικονομικών συμφωνιών.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο