Η μεταβλητότητα της αγοράς την περασμένη εβδομάδα δείχνει κάποια σημάδια εξομάλυνσης.
Αλλά οι ξαφνικές και σοβαρές κινήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές που έκαναν τους επενδυτές να παραπαίουν το βράδυ της Κυριακής τον Αύγουστο άφησαν πολλούς ειδικούς να αναζητούν μια καθαρή εξήγηση. Η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια ήταν καλά… τηλεγραφημένη και η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου ήταν ήπια αλλά όχι ανησυχητική.
- Και για τους επενδυτές των ΗΠΑ, η απάντηση στα προβλήματα στο εσωτερικό μπορεί να βρεθεί κοιτάζοντας στο εξωτερικό.
Σε σημείωμα πελάτη τη Δευτέρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Capital Economics, Neil Shearing, σημείωσε ότι παρά την Sturm und Drang ( Sturm und Drang comes from German, where it literally means “storm and stress)” σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα, τα προβλήματα που οι επενδυτές πιστεύουν ότι αναζητούν στην Αμερική μπορούν πραγματικά να βρεθούν στην Κίνα.
- «Τα οικονομικά δεδομένα έχουν μαλακώσει, τα στελέχη των επιχειρήσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβράδυνση των πωλήσεων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σηματοδοτούν ότι θα παράσχουν περισσότερη στήριξη στην οικονομία. Αυτό δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Κίνα», έγραψε ο Shearing.
Ωστόσο, οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό κάτω από το ραντάρ των επενδυτών. Η αντίθεση με τον σπασμό στις αγορές που προκαλείται από τις ανησυχίες για τις προοπτικές των ΗΠΑ μας λέει κάτι για την οικονομική ιεραρχία σε έναν κόσμο αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού.
- Καθώς οι επενδυτές την περασμένη εβδομάδα θυμήθηκαν τις διάφορες εκπλήξεις του Αυγούστου που έχουν κλονίσει τις αγορές όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι πολλοί θυμήθηκαν το απότομο sell-off του Αυγούστου του 2015 που προκλήθηκε από μια απροσδόκητη αποδυνάμωση του γιουάν από την PBOC (People’s Bank of China) και τα ήπια οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση κλήσης και απόκρισης στις αγορές φαίνεται πολύ μακριά από τα τρέχοντα θέματα που οδηγούν τη δράση της αγοράς στις ΗΠΑ – επενδύσεις AI, μειώσεις επιτοκίων της Fed και εμπόριο μεταφοράς γιεν.
- Εν τω μεταξύ, κάτω από την επιφάνεια της συζήτησης της περασμένης εβδομάδας για ύφεση στις ΗΠΑ, η Κίνα ανέφερε αριθμούς πληθωρισμού καταναλωτών και χονδρικής που έκαναν ελάχιστα για να κατευνάσουν τους φόβους για άμεσο αποπληθωρισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Όπως έγραψε ο Shearing, «ενώ οι ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας στην Κίνα είναι πραγματικές, στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι το πολύ μόνο προσωρινές».
- Το γεγονός ότι οι επενδυτές ανταποκρίνονται περισσότερο σε αυτό που θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία των ΗΠΑ – παρά σε αυτό που συμβαίνει στην Κίνα – είναι συνεπές σε μερικά επίπεδα.
Πρώτον, οι αγορές ενδιαφέρονται σχεδόν πάντα περισσότερο για το μέλλον παρά για το παρόν. Το αν κάτι βελτιώνεται ή χειροτερεύει είναι πιο σημαντικό για μια επενδυτική διατριβή από την τρέχουσα κατάστασή της.
- Πιο συγκεκριμένα, ο Shearing περιέγραψε πώς το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας και η συνεχιζόμενη διεθνής υπεροχή του δολαρίου απλώς καθιστούν την οικονομία των ΗΠΑ μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος.
Και δεν φαίνεται πιθανό ότι, βραχυπρόθεσμα, αυτή η εστίαση για τις αγορές θα αλλάξει. Επειδή τα δύο μεγαλύτερα ημερολογιακά γεγονότα για τους επενδυτές φέτος είναι, τελικά, αμερικανικής κατασκευής: η συνεδρίαση πολιτικής της Fed τον Σεπτέμβριο και οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
- «Υπήρξαν στιγμές τα τελευταία χρόνια όπου οι ανησυχίες για μια βαθύτερη ύφεση στην Κίνα έχουν αναστατώσει τους επενδυτές», έγραψε ο Shearing.
«Αλλά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι σε μια εποχή αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι η Αμερική που έχει μεγαλύτερη σημασία για τις παγκόσμιες αγορές».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ
Τατιανή Σάγιεχ