Οι Σλοβάκοι ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραμονή του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο στην εξουσία, καθώς επιδιώκει περισσότερο έλεγχο στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ηπιότερους νόμους κατά της διαφθοράς και μια αντίθετη φωνή στην υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία.
Οι κάλπες είναι ανοιχτές στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας από τις 7:00 π.μ. (0600 GMT) έως τις 10:00 μ. μ. (2100 GMT). Ένας επαναληπτικός γύρος μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων αναμένεται στις 6 Απριλίου, εάν κανείς δεν κερδίσει την πλειοψηφία αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ο σύμμαχος του Φίκο, Πίτερ Πελεγκρίνι, 48 ετών, ήταν φαβορί στην κούρσα για την αντικατάσταση της προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, 50 ετών, η οποία είναι σφοδρός αντίπαλος του Φίκο, αν και δεν επιδιώκει νέα θητεία.
Ο Φίκο επέστρεψε στην εξουσία στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, αφού κέρδισε ψηφοφόρους με υποσχέσεις να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής, να συνεχίσει τις δαπάνες για να βοηθήσει τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις αυξήσεις των τιμών και να τερματίσει τη χαοτική διακυβέρνηση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης κυβέρνησης υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης.
Ο Pellegrini, πρώην πρωθυπουργός και μέλος του αριστερού, κυβερνώντος κόμματος SMER του Fico και τώρα επικεφαλής του μικρότερου εταίρου συνασπισμού HLAS, ελπίζει να επαναλάβει αυτή την επιτυχία.
Μεταξύ της λίστας των υποψηφίων, αντιμετωπίζει τον Ιβάν Κόρτσοκ, 59 ετών, έναν φιλοευρωπαίο πρώην υπουργό Εξωτερικών που θέλει να εμποδίσει την κυβέρνηση να κερδίσει την έδρα του προέδρου.
Ενώ οι Σλοβάκοι πρόεδροι δεν ασκούν πολλές εκτελεστικές εξουσίες, έχουν ρόλο σε διορισμούς σε κυβερνητικά και άλλα αξιώματα και μπορούν να διαμορφώσουν τη δημόσια συζήτηση, όπως έχει κάνει συχνά η φιλελεύθερη Caputova.
Οι ψηφοφόροι στο παρελθόν έχουν συχνά απορρίψει να δώσουν στα κυβερνώντα κόμματα τόσο κυβερνητικά όσο και προεδρικά αξιώματα. Η Τσαπούτοβα κέρδισε τις τελευταίες προεδρικές εκλογές το 2019, οδηγώντας ένα κύμα κατά της διαφθοράς με στόχο το κόμμα του Φίκο, το οποίο ήταν στην εξουσία τότε.
Ο Fico, τέσσερις φορές πρωθυπουργός, άλλαξε γρήγορα τη σλοβακική πολιτική, πιο εμφανώς τερματίζοντας τις κρατικές στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία – ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει εμπορικές συμφωνίες εφοδιασμού – και έχοντας διάλογο με τη Μόσχα, ακόμη και όταν η ΕΕ θέλει να απομονώσει το ρωσικό καθεστώς.
Ο Πελεγκρίνι, όπως και ο Φίκο, έχει δηλώσει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχει στρατιωτική λύση και υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, κάτι που ο Κόρτσοκ, όπως και άλλοι επικριτές, αποκαλεί συνθηκολόγηση όταν τμήματα της Ουκρανίας καταλαμβάνονται.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του Fico έχει επίσης προωθήσει αλλαγές στο ποινικό δίκαιο που οι επικριτές λένε ότι αποδυναμώνουν τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Η Τσαπούτοβα, ως πρόεδρος, αμφισβήτησε τις αλλαγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η κυβέρνηση έκλεισε επίσης μια ειδική μονάδα δίωξης σε μια κίνηση για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι λυπάται.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα αλλαγές που θα της δώσουν μεγαλύτερο έλεγχο στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVS, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των ομάδων μέσων ενημέρωσης και των υποστηρικτών. Ο Korcok έχει επικρίνει την ώθηση της κυβέρνησης για περισσότερη εξουσία.
πηγή:www.investing.com