Στο 5,05% η οικονομική ανάπτυξη της Ινδονησίας το 2023

Ινδονησίας

Η ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Ινδονησίας μειώθηκε ελαφρώς, αλλά παρέμεινε σταθερή στο 5,05% πέρυσι, καθώς οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν εν μέσω της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας τη Δευτέρα.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν κοντά στις τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης για 5% και ελαφρώς χαμηλότερος από το 5,3% που καταγράφηκε το 2022, όταν η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε από τις εξαγωγές ρεκόρ εν μέσω μιας παγκόσμιας έκρηξης των βασικών εμπορευμάτων.

Πέρυσι, οι τιμές των κύριων βασικών εμπορευμάτων της Ινδονησίας, όπως το φοινικέλαιο, ο άνθρακας και το νικέλιο, μειώθηκαν, ενώ η ζήτηση από τους κύριους εμπορικούς εταίρους επίσης εξασθένησε εν μέσω της εξασθένησης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας αισθάνθηκε επίσης την πίεση από τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, συνολικού ύψους 250 μονάδων βάσης μεταξύ Αυγούστου 2022 και Οκτωβρίου 2023, οι οποίες έπληξαν την εγχώρια κατανάλωση.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 5,04% σε ετήσια βάση, σύμφωνα περίπου με την πρόβλεψη του 5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% φέτος, ελπίζοντας ότι οι δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου θα ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, ενώ οι επενδύσεις ενδεχομένως να εισέλθουν, αφού μειωθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τη μετάβαση στην εξουσία.

Η στατιστική υπηρεσία αναμένεται να δημοσιεύσει την ανάλυση των στοιχείων για το ΑΕΠ αργότερα τη Δευτέρα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο