Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 67,07% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα σκαρφάλωνε στο 65,7% τον περασμένο μήνα.
Ο συνδυασμένος τομέας των ξενοδοχείων, των καφέ και των εστιατορίων σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού τιμών στο 94,78%, ακολουθούμενος από την εκπαίδευση στο 91,84%, ενώ το ποσοστό για την υγεία ανήλθε στο 81,25% και τις μεταφορές στο 77,98%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.
Οι τιμές καταναλωτή τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 71,12% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση και κατέγραψαν εκπληκτικά μεγάλη μηνιαία αύξηση 8,25%.
Ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού της χώρας από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο ήταν 4,53%.
Τα ισχυρά στοιχεία τροφοδοτούν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι ο επώδυνος οκτάμηνος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της τελείωσε, ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη σύσφιξη.
«Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση του τουρκικού πληθωρισμού στο 67,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο προσθέτει στις ανησυχίες μας, δεδομένου ότι έρχεται λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και της ισχυρής αύξησης των δαπανών των νοικοκυριών το 4ο τρίμηνο», έγραψε ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics με έδρα το Λονδίνο, σε ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα.
«Οι βασικές πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να είναι καυτές και αν αυτό συνεχιστεί, η πιθανότητα επανεκκίνησης του κύκλου σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί μόνο τους επόμενους μήνες», είπε.
Ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν μια ενδεχόμενη πτώση του πληθωρισμού σε περίπου 35% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την Capital Economics, τα τελευταία στοιχεία «υπογραμμίζουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία παραμένουν πολύ ισχυρές και υποδηλώνουν ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει υποχωρήσει στις αρχές του τρέχοντος έτους».
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek αναφέρθηκε από το Reuters λέγοντας ότι ο πληθωρισμός της χώρας θα παραμείνει υψηλός το πρώτο εξάμηνο του έτους “λόγω των επιδράσεων της βάσης και της καθυστερημένης επίδρασης των αυξήσεων των επιτοκίων”, αλλά ότι η εκτύπωση θα μειωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός τροφοδοτείται από το δραματικά αποδυναμωμένο νόμισμα της Τουρκίας, τη λίρα, το οποίο βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η λίρα διαπραγματευόταν στα 31,43 ανά δολάριο το μεσημέρι της Δευτέρας τοπική ώρα. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο και το 82,6% την τελευταία πενταετία.
«Προφανώς ένα απογοητευτικό σύνολο εκτυπώσεων πληθωρισμού σήμερα το πρωί», έγραψε σε σημείωμα ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management. Η τουρκική κεντρική τράπεζα, είπε, «προσπαθεί να κλείσει τους προστατευμένους λογαριασμούς καταθέσεων που συνδέονται με το συνάλλαγμα και την ανάγκη ανοικοδόμησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων».
Πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη «συνέχισε να ασκεί καθοδική πίεση στη λίρα», δημιουργώντας μια μετακύλιση του πληθωρισμού.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τουρκίας ήθελαν να αποφύγουν να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, ειδικά ενόψει των τοπικών εκλογών της χώρας στις 31 Μαρτίου. Αλλά ο αδυσώπητα αυξανόμενος πληθωρισμός μπορεί να τους αναγκάσει να αυξήσουν ξανά μετά την ψηφοφορία. Το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας βρίσκεται σήμερα στο 45%, μετά από σωρευτική αύξηση 3. 650 μονάδων βάσης από τον Μάιο του 2023.
«Ας ελπίσουμε ότι οι ευνοϊκές επιδράσεις της περιόδου βάσης θα αρχίσουν να δημιουργούν έναν πιο ενάρετο κύκλο από τα μέσα του έτους. Η CBRT μπορεί όμως να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια πολιτικής μετά τις τοπικές εκλογές», έγραψε ο Ash.
πηγή:www.cnbc.com

