Στο 68,5% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

πληθωρισμού

πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε στο 68,5% για τον μήνα Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον πληθωρισμό 67,1% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η μηνιαία άνοδος των τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 3,16%, με επικεφαλής την εκπαίδευση, την επικοινωνία και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις καφετέριες, τα οποία σημείωσαν μηνιαία άνοδο 13%, 5,6% και 3,9%, αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, η εκπαίδευση σημείωσε και πάλι τον υψηλότερο πληθωρισμό κόστους στο 104% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενη από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις καφετέριες στο 95% και την υγεία στο 80%.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού με αυξήσεις επιτοκίων, αυξάνοντας πιο πρόσφατα το βασικό επιτόκιο της χώρας από 45% σε 50% στα τέλη Μαρτίου.

Μεγάλο μέρος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες προέρχεται από τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που επέβαλε η κυβέρνηση της Τουρκίας για το 2024. Ο κατώτατος μισθός για το έτος αυξήθηκε στις 17.002 τουρκικές λίρες (περίπου 530 δολάρια) το μήνα τον Ιανουάριο, αύξηση 100% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Ενώ η μέτρηση του πληθωρισμού του Μαρτίου αντιπροσωπεύει «τη μικρότερη μηνιαία αύξηση σε τρεις μήνες και υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο μπορεί τώρα να έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να συνάδει με τον μονοψήφιο πληθωρισμό που προσπαθούν να επιτύχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο Nicholas Farr, οικονομολόγος της Emerging Europe στην Capital Economics με έδρα το Λονδίνο. έγραψε σε σημείωμα αναλυτή την Τετάρτη.

«Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό κάνουν ελάχιστα για να αλλάξουν την άποψή μας ότι επίκειται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ότι θα χρειαστεί επίσης μια πιο συντονισμένη προσπάθεια σύσφιξης της δημοσιονομικής πολιτικής», είπε.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε οκτώ διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, συνολικού ύψους 3.650 μονάδων βάσης. Σταμάτησε τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι ο κύκλος σύσφιξης είχε τελειώσει, πριν αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Μάρτιο, επικαλούμενη «επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού» και λέγοντας ότι «η σφιχτή νομισματική στάση θα διατηρηθεί έως ότου παρατηρηθεί σημαντική και διαρκής μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού».

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι με τις τοπικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου, να μην προηγηθούν, η προώθηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής θα είναι πιθανότατα ευκολότερη. Η ψηφοφορία για τους δημοτικούς ηγέτες σε όλη τη χώρα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, είδε το κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας να αποτελεί ιστορικό πλήγμα για το κυβερνών κόμμα AKP του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κερδίζοντας τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και αρκετές αγροτικές περιοχές.

Ο οικονομικός πόνος και οι απότομες αυξήσεις του κόστους διαβίωσης για τους απλούς Τούρκους τα τελευταία χρόνια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα, ανέφεραν πολιτικοί παρατηρητές.

Ασκώντας αυστηρό έλεγχο στην κεντρική τράπεζα, ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια, αποκαλώντας τα «μητέρα όλων των κακών» και επιμένοντας, ενάντια στην οικονομική ορθοδοξία, ότι η μείωση των επιτοκίων ήταν ο τρόπος για να μειωθεί ο πληθωρισμός. Αυτό συνέβη παρά τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και την ταχεία αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας,
το οποίο έχει χάσει περίπου το 82% της αξίας του έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μόνο μετά τον διορισμό μιας νέας ομάδας χρηματοδότησης και κεντρικής τράπεζας τον Μάιο του 2023, η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε μια μεταστροφή στην πολιτική, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία της τράπεζας από τον εκτελεστικό κλάδο της κυβέρνησης της Τουρκίας. Αλλά η πολιτική απώλεια για το κόμμα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου θα μπορούσε να κάνει τις μελλοντικές κινήσεις του πιο απρόβλεπτες, λένε ορισμένοι αναλυτές.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τροφοδοτεί την πολιτική αβεβαιότητα και εγείρει αμφιβολίες για το αν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν θα εμμείνει σε αντιδημοφιλείς ορθόδοξες πολιτικές», έγραψε σε σημείωμα ο Bartosz Sawicki, αναλυτής αγοράς στην εταιρεία fintech Conotoxia fintech. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Χωρίς εκλογές μέχρι το 2028, μια άλλη αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην επιστροφή της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής φαίνεται απίθανη».

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο