Στο δικαστήριο θα κριθεί η αμοιβή του Elon Musk ύψους $56 δισ.

Elon Musk Tesla

Η Tesla φαίνεται να έχει πείσει έναν στρατό μικρών επενδυτών και μεγάλων κεφαλαίων να επικυρώσουν το πακέτο αμοιβών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Elon Musk. Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο κομμάτι: να πειστεί ένας ήδη δύσπιστος δικαστής του Ντέλαγουερ να το αναγνωρίσει.

Ο Μασκ δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ τόσο του πακέτου αμοιβών όσο και της μεταφοράς από το διοικητικό συμβούλιο της νόμιμης έδρας της Tesla στο Τέξας από το Ντέλαγουερ. Τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας την Πέμπτη.

Ο Musk είναι η κινητήρια δύναμη της Tesla και υπεύθυνος για πολλές από τις προόδους της, οδηγώντας σε φωνητική υποστήριξη για το πακέτο αμοιβών, ειδικά μεταξύ των μικρομετόχων. Ωστόσο, οι πωλήσεις και οι τιμές των μετοχών έχουν μειωθεί πρόσφατα, προσθέτοντας στις ανησυχίες που οδήγησαν σε συντονισμένη αρνητική ψήφο.

Προτού η Tesla μπορέσει να δώσει μετοχές στον Μασκ, πιθανότατα θα υπάρξουν μήνες δικαστικής διαμάχης σχετικά με την ψηφοφορία επικύρωσης των αμοιβών, τις προσπάθειες του Μασκ να συσπειρώσει τους μετόχους για να υποστηρίξει την αποζημίωσή του και την έφεση της αρχικής απόφασης, τέσσερις μήνες αφότου ένας δικαστής του Ντέλαγουερ ακύρωσε το πακέτο αμοιβών.

Ένα τελικό νομικό αποτέλεσμα υπέρ του Musk δεν είναι βέβαιο και δεν θα είναι γρήγορο.

Η δικαστής Kathaleen McCormick (NYSE:MKC) του Court of Chancery του Delaware ακύρωσε το πακέτο αμοιβών τον Ιανουάριο, επειδή διαπίστωσε ότι ο Musk ήλεγχε εσφαλμένα τη διαδικασία του διοικητικού συμβουλίου του 2018 για να το διαπραγματευτεί. Έκρινε επίσης ότι η Tesla απέτυχε να ενημερώσει πλήρως τους επενδυτές πριν την ψηφίσουν.

«Μια ψήφος από τους μετόχους δεν θα προκαλούσε αυτόματη ανατροπή της απόφασης του καγκελάριου McCormick. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά εδώ», δήλωσε η Samantha Crispin, εταιρική δικηγόρος της Baker Botts.

Όπως το βλέπει η Tesla, η ψηφοφορία των μετόχων της Πέμπτης ουσιαστικά έφτασε πίσω στο χρόνο και διόρθωσε την ψήφο των μετόχων του 2018 αποκαλύπτοντας τεράστιες ποσότητες πληροφοριών στους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 200 σελίδων του McCormick.

Η Tesla υποστήριξε ότι διόρθωσε το πρόβλημα της κυριαρχίας του Musk στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του πακέτου αμοιβών. Δημιούργησε μια ειδική επιτροπή αποτελούμενη τελικά μόνο από την Kathleen Wilson-Thompson, ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η οποία εξέτασε τη συμφωνία αμοιβών του 2018 και αποφάσισε ότι ήταν προς το συμφέρον των μετόχων.

Ωστόσο, η Tesla αναγνώρισε επίσης σε καταθέσεις τίτλων ότι μια ευνοϊκή επικύρωση ενδέχεται να μην επιλύσει τη μισθολογική διαφορά. Η επικύρωση θεωρείται κυρίως ως εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων, όπως τεχνικές δυσλειτουργίες σε εταιρικά έγγραφα.

Πολλοί μεγαλομέτοχοι και ορισμένοι μικρότεροι ψήφισαν κατά του πακέτου αμοιβών, απογοητευμένοι από το μέγεθος του βραβείου, την επιβράδυνση των επιχειρήσεων στην Tesla και τον αυξανόμενο κατάλογο περισπασμών του Musk, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων σε πυραύλους, AI, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νευροεπιστήμες και σκάψιμο σηράγγων.

Τουλάχιστον ένας μέτοχος έχει ήδη υποβάλει νομική αμφισβήτηση της ψηφοφορίας.

Η αγωγή στο Court of Chancery του Delaware από τον επενδυτή της Tesla, Donald Ball, κατηγόρησε τον Musk ότι χρησιμοποιεί «ισχυρές, καταναγκαστικές τακτικές» για να εγκρίνει το πακέτο αμοιβών του. Επικαλέστηκε μηνύματα του Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X που έλεγαν ότι ένιωθε άβολα να μετατρέψει την Tesla σε ηγέτη της τεχνητής νοημοσύνης, εκτός εάν είχε το 25% των μετοχών της εταιρείας, σχεδόν διπλάσιο από τις τρέχουσες συμμετοχές του.

Αλλά η Tesla και ο Musk πιθανότατα θα υποστηρίξουν ότι ο Musk επιτρέπεται να εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Κολούμπια, Ζοχάρ Γκόσεν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ θα πρέπει να ανατραπεί μετά από μια θετική ψήφο, αλλά αναγνώρισε ότι η κατάσταση ήταν πολύ ασυνήθιστη για να ειπωθεί.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πώς θα αποφανθεί το δικαστήριο, επειδή υπάρχει πολύς θόρυβος γύρω από αυτή την απόφαση. Αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Tesla πρέπει να πετύχει», δήλωσε ο Goshen.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο