Στο στόχαστρο του Ισραήλ οι οικονομικοί πόροι της Χαμάς

Χαμάς

Χαμάς

Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδότησης για να διοχετεύει υποστήριξη από φιλανθρωπικά ιδρύματα και φιλικά έθνη, περνώντας μετρητά μέσω σηράγγων στη Γάζα ή χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους.

Ωστόσο, η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση σε κεφάλαια μετά το αμόκ των ενόπλων της οργάνωσης που σκότωσαν εκατοντάδες Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους. Το Ισραήλ απάντησε με τον σφοδρότερο βομβαρδισμό της Γάζας στα 75 χρόνια των συγκρούσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι δέσμευσε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Barclays, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές, συνδεόταν με τη συγκέντρωση χρημάτων της Χαμάς, και μπλόκαρε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή δωρεών, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι λογαριασμοί ή την αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Η κίνηση αυτή έδωσε μια εικόνα ενός πολύπλοκου οικονομικού ιστού, μερικώς νόμιμου και εν πολλοίς κρυφού, που στηρίζει τη Χαμάς, ή το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, και την κυβέρνησή της στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία διοικεί από το 2007.

Ο Matthew Levitt, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Χαμάς, που υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια, προέρχεται από φόρους σε επιχειρήσεις, καθώς και από χώρες όπως το Ιράν και το Κατάρ ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια σε άλλες χώρες του Κόλπου και λαμβάνει δωρεές από Παλαιστίνιους, άλλους ομογενείς και τις δικές της φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με αξιωματούχους της Χαμάς για να σχολιάσουν το θέμα. Στο παρελθόν, η Χαμάς δήλωσε ότι οι οικονομικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στους δωρητές της αποτελούν προσπάθεια εξουδετέρωσης της νόμιμης αντίστασης κατά του Ισραήλ.

Η Χαμάς, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες όπως η Βρετανία, χρησιμοποιούσε όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες ή επινοημένες εμπορικές συμφωνίες για να αποφύγει τους αυξανόμενους διεθνείς περιορισμούς, δήλωσε ο Levitt.

“Η Χαμάς ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους χρήστες κρυπτονομισμάτων για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο Tom Robinson, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών blockchain Elliptic.

Ωστόσο, φέτος η Hamas δήλωσε ότι θα απομακρυνθεί από τα κρυπτονομίσματα, μετά από μια σειρά ζημιών. Το σύστημα βιβλίου του κρυπτονομίσματος μπορεί να καταστήσει τις συναλλαγές αυτές ανιχνεύσιμες.

Οι ερευνητές blockchain TRM Labs δήλωσαν αυτή την εβδομάδα σε ένα ερευνητικό σημείωμα ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω κρυπτογράφησης έχει προηγουμένως αυξηθεί μετά από γύρους βίας που αφορούν τη Χαμάς. Μετά τις μάχες τον Μάιο του 2021, οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς κρυπτογραφικές διευθύνσεις έλαβαν περισσότερα από 400.000 δολάρια, σύμφωνα με την TRM Labs.

Ωστόσο, μετά τη βία του περασμένου Σαββατοκύριακου, εξέχουσες ομάδες υποστήριξης που συνδέονται με τη Χαμάς είχαν διακινήσει μόλις μερικές χιλιάδες δολάρια μέσω κρυπτογράφησης, σημειώνει η TRM.

“Ένας πιθανός λόγος για τον χαμηλό όγκο των δωρεών είναι ότι οι ισραηλινές αρχές τις στοχοποιούν άμεσα”, δήλωσε η TRM, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει κατασχέσει κρυπτονόμισμα αξίας “δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων” από διευθύνσεις που συνδέονται με τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ του Δεκεμβρίου 2021 και του Απριλίου του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατέσχεσε σχεδόν 190 λογαριασμούς κρυπτογράφησης που, όπως είπε, συνδέονταν με τη Χαμάς.

Πλοία και εταιρείες κέλυφος

Είτε μέσω κρυπτογράφησης είτε με άλλα μέσα, οι σύμμαχοι της Χαμάς έχουν βρει τρόπους να μεταφέρουν χρήματα στη Γάζα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι το Ιράν παρέχει έως και 100 εκατ. δολάρια ετησίως για την υποστήριξη παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και έχει αναφέρει μεθόδους διακίνησης των χρημάτων μέσω εταιρειών κέλυφος, ναυτιλιακών συναλλαγών και πολύτιμων μετάλλων.

Οι ιρανικές αρχές δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Μέχρι πέρυσι, η Χαμάς είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών που διαχειριζόταν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων σε εταιρείες από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος των εταιρειών τον Μάιο του 2022.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν ότι υποδαυλίζουν τη βία προμηθεύοντας όπλα στη Χαμάς. Η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, λέει ότι παρέχει ηθική και οικονομική υποστήριξη στην ομάδα.

Η υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης αποτελεί πυλώνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την επανάσταση του 1979 και έναν τρόπο για να αναδειχθεί η χώρα σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.

Το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ έχει επίσης καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα από το 2014, ενώ κάποια στιγμή ξόδεψε 30 εκατ. δολάρια το μήνα για να βοηθήσει στη λειτουργία του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του θύλακα και να στηρίξει άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους της κυβέρνησης της Χαμάς.

“Η βοήθεια του Κατάρ παρέχει 100 δολάρια στις φτωχότερες παλαιστινιακές οικογένειες και παρατείνει την περίοδο ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στη Γάζα”, δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ απαντώντας σε αίτημα για κυβερνητικό σχόλιο, προσθέτοντας ότι βοήθησε “να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ποιότητα ζωής για . . . Παλαιστινιακές οικογένειες”.

Το Κατάρ βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί στην εξωτερική πολιτική, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, τους Ταλιμπάν και άλλες ομάδες, επιτρέποντάς του συχνά να μεσολαβεί.

Οι κανόνες

Η χρηματοδότηση του Κατάρ για τη Γάζα περνά στην πραγματικότητα από το Ισραήλ, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία.

Τα κεφάλαια μεταφέρονται ηλεκτρονικά από το Κατάρ στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μεταφέρουν μετρητά από τα σύνορα στη Γάζα.

Τα μετρητά διανέμονται απευθείας σε άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους στη Γάζα και κάθε οικογένεια ή άτομο πρέπει να υπογράψει δίπλα στο όνομά του ότι έλαβε τα μετρητά. Ένα αντίγραφο αυτού του φύλλου πηγαίνει στο Ισραήλ, ένα στον ΟΗΕ και ένα στο Κατάρ.

“Η βοήθεια του Κατάρ προς τη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ.

Τα τελευταία χρόνια, το Κατάρ αγόραζε καύσιμα από το Ισραήλ για τον μοναδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας. Έστειλε επίσης καύσιμα από την Αίγυπτο που η Χαμάς μπορεί να μεταπωλήσει, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για μισθούς.

Ο Stephen Reimer του think tank, Royal United Services Institute, προέβλεψε ότι οι νέες προσπάθειες για τον πλήρη περιορισμό της πρόσβασης της ομάδας σε επίσημα χρηματοπιστωτικά κανάλια θα έχουν περιορισμένη επιτυχία. “Οι τακτικές χρηματοδότησής τους έχουν αναπτυχθεί για να τις παρακάμπτουν”

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο