Στόχος εξαγοράς η μονάδα υποβρυχίων της Thyssenkrupp

Thyssenkrupp

Η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Carlyle και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW βρίσκονται σε συνομιλίες για να αγοράσουν από κοινού το μεγαλύτερο μέρος της μονάδας υποβρυχίων της Thyssenkrupp (ETR:TKAG), δήλωσαν τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα, στο τελευταίο σημάδι του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδιαμορφώνει τον αμυντικό τομέα της Ευρώπης.

Το σχέδιο να ενώσει τις δυνάμεις του και να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για αμυντικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τις προσπάθειες του Βερολίνου να διατηρήσει τον έλεγχο σε αυτό που θεωρεί βασική στρατιωτική τεχνολογία.

Και τα τρία κόμματα διεξάγουν συνομιλίες για μια συμφωνία που θα δώσει στην Carlyle πλειοψηφικό μερίδιο στην TKMS, ενώ η κρατική τράπεζα KfW θα κατέχει μειοψηφία αρνησικυρίας, ανέφεραν οι πηγές. Η Thyssenkrupp θα κατέχει μειοψηφικό μερίδιο, είπαν.

Οι Carlyle και KfW αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Thyssenkrupp τρέχει επί του παρόντος μια διαδικασία διπλής τροχιάς για το TKMS, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε πώληση είτε σε απόσχιση του τμήματος που κατασκευάζει υποβρύχια, φρεγάτες, καθώς και τεχνολογία αισθητήρων και ναρκών.

Μια συμφωνία θα αποτελέσει ορόσημο στις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της Thyssenkrupp Miguel Lopez να απεμπλακεί από τον εκτεταμένο όμιλο, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη διαδικασία πώλησης μεριδίου στη μονάδα χάλυβα στον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Daniel Kretinsky.

Η KfW ολοκλήρωσε μια προκαταρκτική εξέταση μιας πιθανής συμφωνίας και τώρα προετοιμάζει μια βαθύτερη αξιολόγηση του περιουσιακού στοιχείου, το οποίο θα μπορούσε να αποτιμηθεί μεταξύ 1,2 και 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,3-1,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ως μέρος μιας διαδικασίας δύο σταδίων, ανέφεραν οι πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το Βερολίνο είναι καταρχήν έτοιμο να αποκτήσει μερίδιο στην TKMS μέσω της KfW, αλλά απαιτεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική στρατηγική του τμήματος. «Δεν θα αγοράσουμε τυφλά», δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Ξεχωριστά, η Carlyle, η οποία διεξάγει τη δέουσα επιμέλεια στην TKMS τους τελευταίους μήνες, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για επιστολή προς το εποπτικό συμβούλιο της Thyssenkrupp τον περασμένο μήνα, στην οποία ζήτησε πιο λεπτομερείς συζητήσεις, πρόσθεσαν οι πηγές.

Αντιπροσωπείες τόσο της Carlyle όσο και της KfW επισκέφθηκαν πρόσφατα τις εγκαταστάσεις της TKMS στη Γερμανία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν οι πηγές.

Εάν όλα τα μέρη ευθυγραμμιστούν, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, το τέλος του οικονομικού έτους της Thyssenkrupp, δήλωσαν δύο από τις πηγές.

Ενοποίηση τομέα

Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και οι συνομιλίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να καταρρεύσουν, ανέφεραν οι πηγές, επισημαίνοντας πιθανές διαφορές σχετικά με την αποτίμηση ή άλλες συνθήκες που θα μπορούσαν να προκύψουν στη συνέχεια.

Ένας εκπρόσωπος της Thyssenkrupp επιβεβαίωσε ότι διεξάγει μια διαδικασία διπλής κατεύθυνσης για την TKMS και ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Carlyle και τη γερμανική κυβέρνηση.

Οι προσπάθειες πώλησης TKMS αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Ευρώπης στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος έδωσε ώθηση για πιθανή ενοποίηση σε έναν τομέα που παραδοσιακά κυριαρχείται από εθνικά συμφέροντα.

Η ιδέα πίσω από την πώληση της TKMS είναι να γίνει ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενοποίησης που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πανευρωπαϊκές δεσμεύσεις ή συγχωνεύσεις στο μέλλον, κάτι που τα στελέχη της βιομηχανίας υπερασπίζονται εδώ και χρόνια.

Η ιταλική Fincantieri, η οποία συνεργάζεται ήδη με την TKMS, ήταν πρόθυμη για μια σύνδεση, δήλωσε πέρυσι ο διευθύνων σύμβουλός της Pierroberto Folgiero.

Ο διευθύνων σύμβουλος Lopez δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η διαδικασία για την TKMS, η οποία απασχολεί 7. 880 άτομα και αντιπροσώπευε το 11,4% των 703 εκατομμυρίων ευρώ προσαρμοσμένου EBIT του ομίλου Thyssenkrupp πέρυσι, ήταν σε εξέλιξη.

«Είμαστε πιο μακριά από ποτέ», είπε.

Σε αντίθεση με ένα spin-off, μια πώληση δεν απαιτεί έγκριση στην ετήσια γενική συνέλευση της Thyssenkrupp, καθιστώντας την ενδεχομένως την πιο απλή επιλογή, ανέφεραν οι πηγές.

Το εργατικό συνδικάτο IG Metall συμμετέχει στη διαδικασία για το TKMS και πραγματοποίησε συνομιλίες με την Carlyle τον περασμένο μήνα, καθώς το συνδικάτο στοχεύει σε μια καλύτερη και δίκαιη συμφωνία ιδιοκτήτη για την προστασία των χώρων και των θέσεων εργασίας.

Η ουσιαστική συμμετοχή των συνδικάτων θεωρείται πλεονέκτημα στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις σε σύγκριση με τη διαδικασία πώλησης της χαλυβουργικής μονάδας της Thyssenkrupp, όπου η IG Metall και η διοίκηση συγκρούστηκαν.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο