Stock Markets: Τι… παίχθηκε την Παρασκευή στα ξένα καντράν. Όλες οι Αγορές

  ****

  EUROPEAN

  Οι ευρωπαϊκές αγορές έσβησαν τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισαν με ήπια κέρδη, αφού οι επενδυτές αφομοίωσαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε οριακή ανάπτυξη το α’ τρίμηνο και έναν νέο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων.

  Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 0,56% στις 466,64 μονάδες. Οι τράπεζες έχασαν την αισιοδοξία της Πέμπτης και υποχώρησαν κατά 1,4%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έκλεισαν με πτώση 0,3%. Σε μηνιαία βάση, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,87%.

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,77%, στις 15.922,38 μονάδες. Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το α’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,1% στις 7.491,50 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,5% στις 7.870,57 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3% στις 27.077,44 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,79% στις 9.241 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε 4,1% τον Απρίλιο.

  Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, το α’ τρίμηνο του 2023, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για ανάπτυξη 0,2% στην Ευρωζώνη. Το δ’ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στη ζώνη του ευρώ, ενώ είχε υποχωρήσει 0,1% στην Ε.Ε. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το α’ τρίμηνο, μετά από ανάπτυξη 1,8% στη ζώνη του ευρώ και 1,7% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.

  Τα στοιχεία έρχονται ήρθαν ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μπει στη λεγόμενη σιωπηρή περίοδο ενόψει της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής στις 4 Μαΐου η οποία αναμένεται να καταλήξει σε άλλη μια αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Στο μεταξύ, οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίστηκαν και σήμερα με αμείωτο ρυθμό.

  Η γερμανική Mercedes-Benz επιβεβαίωσε σήμερα το outlook που έχει δώσει μετά την ανακοίνωση υψηλότερων κερδών και εσόδων. H μετοχή της ενισχύθηκε κατά 0,74%.

  Ο ιταλικός κολοσσός της ενέργειας Eni ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών παρά την υποχώρηση των κερδών κατά 11% και ο τίτλος της πρόσθεσε 1,27%.

  Η βρετανική τράπεζα NatWest επίσης ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ωστόσο η μετοχή της διολίσθησε κατά 4,88%.

  Wall Street
  Την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιανουάριο κατέγραψε ο Dow Jones ολοκληρώνοντας τον Απρίλιο με κέρδη 2,5%. Στη σημερινή συνεδρίαση, την τελευταία του μήνα, οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν μικρά κέρδη με τους επενδυτές να εμφανίζονται ικανοποιημένοι για τη μέχρι τώρα πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο, γεγονός που υποδουλώνει ότι η αμερικάνικη οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
  Πρωταγωνίστρια της ημέρας για μια ακόμη φορά η αμερικανική περιφερειακή τράπεζα First Republic που οδεύει προς καθεστώς ειδικής διαχείρισης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία διάσωσης. Η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας βυθίστηκε κατά 43,86% στις σημερινές συναλλαγές, έχοντας υποχωρήσει έως και 48,3% στα 3,20 δολάρια, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει άνω του 90%.
  Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 272 μονάδες ή 0,8 στις 34.098 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,69% ή 84 μονάδες στις 12.226 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 0,83% στις 4.169 μονάδες. O S&P 500 ολοκλήρωσε τον Απρίλιο με κέρδη 1,5% ενώ οριακά θετικά ολοκλήρωσε τον μήνα και ο Nasdaq.
  Σε εβδομαδιαία βάση ο Nasdaq κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη με άνοδο 1% με ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα των κολοσσών της τεχνολογίας.
  Σύμφωνα με τα στατιστικά η περίοδος των αποτελεσμάτων καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από αυτές που αναμενόταν. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη τριμήνου 260 εταιρείες από τις 500 του S&P με το 80% αυτών να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.
  Στα μάκρο της ημέρας, επιβράδυνε σημαντικά τον Μάρτιο ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αν και παρέμεινε σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από τον επίσημο στόχο της της Federal Reserve. Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης επιβράδυνε στο 4,2% τον Μάρτιο από 5,1% τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
  Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η μετοχή της Amazon που έχασε 3,98% παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα, αλλά και κέρδη υψηλότερα των αναμενομένων από τους αναλυτές για το α’ τρίμηνο του 2023, αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς την Πέμπτη το βράδυ.
  Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε κέρδη της τάξης των 31 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδά του διαμορφώθηκαν στα 127,4 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για 124,5 δισ. δολ.
  THE MOST ACTIVE STOCKS
  ****

  GOLD

  Με κέρδη 0,7% ολοκλήρωσε τον Απρίλιο ο χρυσός σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας που όμως δεν ευνοεί το πολύτιμο μέταλλο. Από τη μία η ενίσχυση του δολαρίου και τα υψηλά επιτόκια λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επενδυτές να στραφούν προς το χρυσό καθώς υπάρχουν καλύτερες επιλογές για αύξηση των κερδών τους.

  Από την άλλη, οι φόβοι για μια οικονομική ύφεση υποστηρίζουν τις τιμές του χρυσού που λειτουργεί παραδοσιακά ως επενδυτικό καταφύγιο. Στη σημερινή συνεδρίαση, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.998,30 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, το πιο ενεργό συμβόλαιο ενισχύθηκε κατά 0,4%.

  ****
  OIL
  Με κέρδη ολοκλήρωσε τον Απρίλιο το πετρέλαιο καθώς το ενδεχόμενο για μειωμένη προσφορά το προσεχές διάστημα άσκησε πίεση στις τιμές. Την ίδια ώρα, μια ενδεχόμενη διάσωση της First Republic Bank είναι πιθανό σύμφωνα με τους αναλυτές να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση και να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για ενέργεια.
  Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο αργού WTI παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε σήμερα 2,02 δολάρια ή 2,65% στα 76,74 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
  Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε το πιο ενεργό συμβόλαιο έχασε 1,4% αλλά για τον Απρίλιο τα κέρδη έφτασαν το 1,5% μετά από πέντε διαδοχικούς μήνες απωλειών. Το πετρέλαιο τύπου Brent κέρδισε 1,17 δολάρια ή 1,5% στα 79,54 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο με μηνιαίες απώλειες 0,3%. Το συμβόλαιο παραδόσεως κέρδισε 2,7% στα 80,33 δολάρια ανά βαρέλι.
  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο