Κέρδη κατέγραψαν Αυστραλία και Ιαπωνία σήμερα με την πλειοψηφία ωστόσο των ασιατικών αγορών να είναι κλειστές λόγω της αργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκονται μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται και αφορούν στην κατάσταση των οικονομιών της ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,85% και δείκτης Topix κέρδισε 0,82% με τα στοιχεία για τον PMI Απριλίου να τον εμφανίζουν στο 49,5 που αποτελεί και την πιο ήπια συρρίκνωσή του σε έξι μήνες.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,48% με τους επενδυτές να “βλέπουν” την εργοστασιακή δραστηριότητα τον Απρίλιο να συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 35 μηνών.
Την ίδια ώρα, πτώση στις εξαγωγές σημειώθηκε στη Νότια Κορέα για έβδομο διαδοχικό μήνα καταγράφοντας υστέρηση κατά 14,2% σε σύγκριση με πέρυσι. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση ανέμεναν μικρότερη πτώση, κατά 13,5%. Όπως αναφέρει το Reuters καταγράφηκε βουτιά στις εξαγωγές στην Κίνα κατά 26,5%.
Σε επίπεδο εισαγωγών, καταγράφηκε μείωση 13,3% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 10,6%.
Wall Street
Δεν κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι το τέλος τα κέρδη τους οι δείκτες της Wall Street και έκλεισαν με μικρές απώλειες καθώς διατηρείται η ανησυχία για την επόμενη ημέρα στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της First Republic Bank που οδήγησε τελικά στην εξαγορά της από την JPMorgan Chase.
Αυτή ήταν η τέταρτη τραπεζική κατάρρευση από τον Μάρτιο όταν ξεκίνησαν οι κλυδωνισμοί στα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Οι μετοχές της First Republic Bank βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας όταν η τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για το α’ τρίμηνο τα οποία έδειξαν ότι οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 70 δισ. δολ. το α’ τρίμηνο.
Η JPMorgan Chase συμφώνησε να εξαγοράσει την First Republic Bank σε μια προσπάθεια να περιορίσει την περαιτέρω μετάδοση της κρίσης. Από την πλευρά της η Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance – FDIC) ανακοίνωσε ότι περιμένει να καταγράψει πλήγμα περίπου 13 δισ. δολ.
Οι πιέσεις πάντως δεν δείχνουν να υποχωρούν, με τις μετοχές περιφερειακών ιδρυμάτων όπως οι Citizens Financial Group, PNC Financial Services Group, Truist Financial Corp και U.S. Bancorp να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στο βαθύ κόκκινο. Ο δείκτης KBW Regional Banking στο μεταξύ κατρακύλησε 2,6%.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 46,46 μονάδες ή -0,14% και έκλεισε στις 34.051,70 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 1,61 μονάδες ή -0,04% στις 4.167,87 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 13,99 μονάδες ή -0,11% στις 12.212,60 μονάδες.
Οι εξελίξεις αυτές στον τραπεζικό κλάδο έρχονται ενώ η Federal Reserve ετοιμάζεται να ανακοινώσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της στα μέσα της εβδομάδας στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει την Τετάρτη σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, πιθανώς ολοκληρώνοντας τον κύκλο σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Από τότε η Fed έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια της κατά 475 μονάδες βάσης πραγματοποιώντας την επιθετικότερη νομισματική σύσφιξη από την δεκαετία του 1980.
Στα μάκρο της ημέρας, έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management (ISM) έδειξε ότι ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ συνέχισε να συρρικνώνεται τον Απρίλιο, αν και ανέκαμψε από το χαμηλό τριών ετών του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM σκαρφάλωσε στο 47,1 τον Απρίλιο από 46,3 τον Μάρτιο που ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάιο του 2020. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 46,8.
Αυτός ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας με τον δείκτη να παραμένει κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Στο μεταξύ, μια διαφορετική έρευνα της S&P Global έδειξε ότι ο κλάδος κατάφερε να περάσει, έστω και οριακά, σε τροχιά επέκτασης τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global σκαρφάλωσε στο 50,2 τον Απρίλιο από 49,2 τον Μάρτιο και έναντι της προκαταρκτικής μέτρησης στο 50,4. Αυτή είναι η πρώτη μέτρηση πάνω από το επίπεδο του 50 το τελευταίο εξάμηνο και η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2022, όπως ανακοίνωσε η S&P Global.
****
GOLD
Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο χρυσός καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα επόμενα βήματα μετά την εξαγορά της First Republic Bank από την JPMorgan Chase και ετοιμάζονται για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας.
- Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε σήμερα σε ομιλία της και για νέα σοκ στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών “έφεραν στην επιφάνεια τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα”, όπως επισήμανε. Οι ηγέτες του κλάδου θα πρέπει να “προβλέπουν τα σοκ και να είναι έτοιμοι να δράσουν όταν συμβούν, γιατί θα έρθουν”, προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ ακολούθησαν την εξαγορά της First Republic Bank από την JPMorgan Chase μετά από μια εβδομάδα ραγδαίων απωλειών για τη μετοχή της περιφερειακής τράπεζας που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου που έδειξαν ότι οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 70 δισ. δολ. από το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης τον Μάρτιο.
- Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές προετοιμάζονται για άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση της Federal Reserve στον κύκλο σύσφιξης που δρομολόγησε τον Μάρτιο του 2022 για να χαλιναγωγήσει τον ξέφρενο πληθωρισμό.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 6,90 δολ. ή σχεδόν 0,4% και έκλεισε στα 1.992,20 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Απριλίου.
- Οριακά κέρδη σημείωσε το ασήμι Ιουλίου και έκλεισε στα 25,23 δολ. ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός του ίδιου μήνα πρόσθεσε 4 cents ή 1,1% και σκαρφάλωσε στα 3,93 δολ. η λίβρα. Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου έχασε 25,40 δολ. ή 2,3% στα 1.064,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου κατρακύλησε 63,10 δολ. ή 4,2% και έκλεισε στα 1.446,80 δολ. ανά ουγγιά.