Στον απόηχο των εκλογών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών, με τον κλάδο τροφίμων και ποτών να πραγματοποιεί την μεγαλύτερη πτώση.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Αρνητικό κλίμα επικράτησε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει απώλειες έως και 2%, με τις γαλλικές τράπεζες να υποχωρούν απότομα μετά τα νέα σοκ. Οι μετοχές των Societe Generale και BNP Paribasυποχώρησαν 8% και 5%, αντίστοιχα.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο παρεμβατικών οικονομικών πολιτικών και ισχυρότερης ρύθμισης από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της χώρας, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο αναλυτής μετοχών της Morningstar, Johann Scholtz.

Το στοίχημα του Μακρόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά κοινοβουλευτικά κέρδη ή ακόμη και σε πλειοψηφία για τον Εθνικό Συναγερμό, δήλωσαν πολιτικοί αναλυτές τη Δευτέρα, δίνοντας στο κόμμα επιρροή στην εσωτερική και οικονομική πολιτική.

«Σε πολλές ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, οι τράπεζες έχουν γίνει ένας εύκολος στόχος για λαϊκιστικά μέτρα, όπως οι απροσδόκητοι φόροι και οι περιορισμοί στα μερίσματα/επαναγορές μετοχών», δήλωσε ο Scholtz.

Η ευρύτερη εξάπλωση των γαλλικών κρατικών ομολόγων μετά τις εκλογές έχει πλήξει τις γαλλικές τράπεζες που είναι μεγάλοι κάτοχοι κρατικών ομολόγων, πρόσθεσε. Οι ευρύτερες διαφορές αποδόσεων αποτελούν γενικά ένδειξη αποστροφής κινδύνου.

Δεδομένου ότι η κεντροδεξιά διατήρησε την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι τα κέρδη της ακροδεξιάς είχαν προβλεφθεί ευρέως, ήταν οι πρόωρες γαλλικές εκλογές που «τρόμαξαν την αγορά» τη Δευτέρα, ανέφεραν σε σημείωμα στρατηγικοί αναλυτές της Barclays.

Ωστόσο, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι ο Εθνικός Συναγερμός να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες) και όπως έχουν τα πράγματα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ένα άλλο κρεμασμένο κοινοβούλιο/συνασπισμός για τον Μακρόν», σύμφωνα με την Barclays.

Οι υπάλληλοι της BP πρέπει να αποκαλύψουν τυχόν στενές σχέσεις με συναδέλφους τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, δήλωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός στο προσωπικό σε επικαιροποίηση πολιτικής, μετά την απόλυση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Bernard Looney επειδή δεν το έπραξε.

Η ενημερωμένη πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων, η οποία κοινοποιήθηκε στο προσωπικό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την περασμένη εβδομάδα και είδε το Reuters, υπογραμμίζει πώς η ξαφνική αποχώρηση του Looney τον περασμένο Σεπτέμβριο συνεχίζει να αντηχεί στην εταιρεία.

Η ενημερωμένη πολιτική «απαγορεύει στους υπαλλήλους να διαχειρίζονται άμεσα ή έμμεσα συγγενείς ή εκείνους με τους οποίους βρίσκονται σε στενή σχέση», σύμφωνα με το σημείωμα. (περισσότερα εδώ)

Το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη αυξήθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, αλλά η οικονομική ανάκαμψη στο μπλοκ προχωρά με δυσκολία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη αυξήθηκε στις 0,3 μονάδες για τον Ιούνιο από -3,6 τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να αυξηθεί στο -1,8 αυτόν τον μήνα.

Είναι σημαντικό ότι ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε άνοδο, από 7,8 τον Μάιο σε 10,0 τον Ιούνιο, “παρέχοντας κάποια ενθάρρυνση ότι η τάση μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε ο Sentix. (περισσότερα εδώ)

Το ευρώ υποχώρησε απότομα τη Δευτέρα, χτυπημένο από πολιτική αβεβαιότητα μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το δολάριο ήταν σταθερό ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το δολάριο υποστηρίχθηκε από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή, η οποία μείωσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και έτσι υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να πάρει χρόνο για να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης φέτος.

Το ευρώ έφτασε σε χαμηλό ενός μηνός στα 1,07485 δολάρια στην Ασία, λίγες ώρες αφότου ο Μακρόν πήρε ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εξουσία του προκηρύσσοντας εκλογές μετά τα κέρδη της ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (περισσότερα εδώ)

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 521,64 μονάδες με πτώση 0,36%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.491,25 μονάδες με πτώση 0,35%, με το σήμα να διατηρείται σε neutral, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.776 μονάδες και την στήριξη στις 18.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.230,77 μονάδες με πτώση 0,18%, με το σήμα να μετατρέπεται από sell σε neutral, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.446 μονάδες και την στήριξη στις 8.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.893,98 μονάδες με πτώση 1,35%, με το σήμα να μετατρέπεται από sell σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.060 μονάδες και την στήριξη στις 7.693 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

Astrazeneca: Luisa Hector from Berenberg retains his positive opinion on the stock with a Buy rating. The target price is being increased from GBX 13000 to GBX 15000.

Mercedez-Benz: In a research note published by Patrick Hummel, UBS advises its customers to buy the stock. The target price remains unchanged at EUR 90.

Evotec: In a research note, RBC analyst Charles Weston has maintained his recommendation on the stock with a Buy rating. The target price remains set at EUR 16.

GSK: In a research note, Goldman Sachs analyst Rajan Sharma has maintained his recommendation on the stock with a Neutral rating. The target price is unchanged and still at GBX 1850.

Allianz: Berenberg analyst Michael Huttner maintains his Buy rating on the stock. The target price remains unchanged at EUR 309.

Εταιρικά νέα

Airbus said that its defence and space business is to build communication satellites for Al Yah Satellite Communications Company.

The European plane maker will design and build the Al Yah 4 and Al Yah 5 geostationary telecommunications satellites for the United Arab Emirates’s flagship satellite solutions provider, also known as Yahsat, Airbus said. The satellites will replace Yahsat’s Al Yah 1 and Al Yah 2, launched in 2011 and 2012.

Airbus will additionally provide ground-control segment components. Al Yah 4 and Al Yah 5 are planned to be launched in 2027 and 2028 respectively.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο