STOP LOSS vs RÉDUCTION DE PRIX MOYEN! Ποια είναι η σωστή επενδυτική τακτική? Από τον Νίκο Τοτολάκη (ιδρυτή του StockJackal)

STOP LOSS vs RÉDUCTION DE PRIX MOYEN!

Ποια είναι η σωστή επενδυτική τακτική?

Από τον Νίκο Τοτολάκη (ιδρυτή του StockJackal)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκφράσεις: ‘’stop loss’’ και ‘’moyen’’ είναι ιδιαίτερα συχνές, στις χρηματιστηριακές αναφορές μας. Πόσοι από εμάς δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει, για να περιγράψουν την τακτική τους στη διαχείριση μιας μετοχικής θέσης που δεν πήγε όπως περίμεναν? Αγγλία εναντίον Γαλλίας και με χρηματιστηριακούς όρους λοιπόν! Μια αναμέτρηση στην οποία κάθε αντίπαλος, πέραν της γλωσσικής καταγωγής του, αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική επενδυτική φιλοσοφία!

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω το τυπικό θέμα της λανθασμένης χρήσης του όρου moyen. Λένε (σχεδόν) όλοι: ‘’θα κάνω moyen’’! Και εννοούν ότι θα μειώσουν την μέση τιμή. Έλα όμως που moyen σημαίνει ‘’μέσoν’’!! Εξ’ ου και ο τίτλος. Στα πλαίσια της απλούστευσης, πολλές φορές αναφύονται γλωσσικά ‘’μαργαριτάρια’’!!!

Επί της ουσίας όμως, θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις που προέρχονται από την κάθετη αντίληψη κάποιων ‘’επαϊόντων’’, οι οποίοι με επιτακτικό ύφος και στεντόρεια φωνή δηλώνουν ότι το stop loss αποτελεί την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΡΘΗ ΤΑΚΤΙΚΗ για την αντιμετώπιση κάποιας άστοχης αγοράς μετοχών. Δηλώνουν επίσης μετ’ επιτάσεως, ότι ενδεχόμενη μη χρήση του εργαλείου αυτού οδηγεί σε απώλεια μεγάλου τμήματος του κεφαλαίου! Και το τερματίζουν επικαλούμενοι ‘’άρνηση ανάληψης ζημιάς’’!!!! Έχουν δίκιο άραγε?

Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν πολλές κατηγορίες (και υποκατηγορίες) επενδυτών με διαφορετικό profile και σκέψη. Aς ξεχωρίσουμε τις δύο βασικότερες από αυτές, με την παραδοχή ότι η πλειοψηφία δύναται να ενταχθεί σε κάποια.

Έχουμε λοιπόν τους βραχυ/μεσοχρόνιους. Επενδύουν συνήθως βασιζόμενοι στην Τεχνική Ανάλυση (στην οποία ομνύουν) και αναμένουν την κατάλληλη τιμή εισόδου, σύμφωνα με την κυματική θεωρία. Ενώ μάλιστα είναι θιασώτες της εν λόγω μεθόδου, είναι κατά κανόνα και οι πιο θερμοί υποστηρικτές του stop loss!!! Η απορία που εγείρεται εδώ είναι: ‘’σε τι χρειάζεται το stop loss, αν έχεις τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στην ακρίβεια της Τ.Α.’’?

Ανεξαρτήτως αιτιολόγησης, το stop loss εδώ είναι απαραίτητο, γιατί πρέπει να ‘’διασωθούν’’ κεφάλαια για το επόμενο κύμα ‘’3’’!!! Εδώ, απώλειες της τάξης του 40-50% ή και περισσότερο, ισοδυναμούν με καταστροφή, γιατί η αποκατάσταση του αρχικού κεφαλαίου απαιτεί μια επιτυχημένη κίνηση ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ του υπολοιπομένου κεφαλαίου!!! Και αυτά σε βραχύ χρονικό διάστημα ανάγονται στη σφαίρα του ονείρου!

Είναι όμως και κάτι άλλο – ίσως ακόμη πιο σημαντικό – που υποεκτιμάται. Η ψυχολογία μετά από μια αποτυχημένη κίνηση επιβαρύνεται σημαντικά. Και η επόμενη κίνηση χαρακτηρίζεται από πρόσθετο σκεπτικισμό και κάποιο δισταγμό, μιας και τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν. Η στενότητα δε αυτή γίνεται τόσο πιο έντονη, όσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες από την παρελθούσα αστοχία. Κατά συνέπεια, η χρήση stop loss είναι εκ των ων ουκ άνευ!!

Ας έλθουμε τώρα στη δεύτερη κατηγορία επενδυτών… τους μεσο/μακροπρόθεσμους. Είναι η κατηγορία που επενδύει (κυρίως) βασιζόμενη στα θεμελιώδη στοιχεία των εταιριών, τις μελετά, αξιολογεί τις προοπτικές τους και αποφασίζει να αποκτήσει μετοχές τους, προσδοκώντας στην υπεραξία που θα προκύψει στο μέλλον από τις επιδόσεις τους. Σε γενικές γραμμές δεν ψάχνει την ιδανική τιμή εισόδου, γιατί δεν ξέρει ποια είναι. Ελπίζει πάντως ότι σε κάποιο χρονικό ορίζοντα, η τιμή θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, αφού θα αντικατοπτρίζει τις εκτιμώμενες ευνοϊκές εξελίξεις.

Αυτής της κατηγορίας οι επενδυτές, εφόσον οι προσδοκίες τους δεν επαληθεύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως αποφασίζουν να μειώσουν το moyen (για να τα λέμε σωστά)!!! Με διαδοχικές αγορές σε χαμηλότερες τιμές, προσπαθούν να μηδενίσουν (ει δυνατόν) το downside risk και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση της επένδυσής τους, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ότι το value price της επένδυσής τους ήταν χαμηλότερα. Εδώ η χρήση stop loss μάλλον αντενδείκνυται, γιατί κλονίζεται η εμπιστοσύνη του επενδυτή στις δυνατότητες του περί αξιολόγησης μιας εταιρίας. Και όπως προείπαμε, η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές κινήσεις.

Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι όπως και οι Τ. Αναλυτές καταναλώνουν κόπο και χρόνο για να κατασκευάσουν τα διαγράμματά τους, έτσι και οι μελετητές θεμελιωδών καταναλώνουν χρόνο και κόπο για τη μελέτη και την αξιολόγηση των εταιριών. Επομένως, κάθε κίνηση οφείλει να είναι προσεγμένη.

Το πλεονέκτημα της μείωσης του prix moyen κατά την άποψή μου, είναι ότι υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις που η αξιολόγηση επιβεβαιώνεται σε βάθος χρόνου και τελικά οι λογιστικές απώλειες μετατρέπονται σε κέρδη! Και φυσικά, οι ισχυρισμοί περί απώλειας δυνητικών κερδών από την πώληση μιας ζημιογόνας θέσης και την αντικατάστασή της με μια άλλη που ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ, σκοντάφτουν ακριβώς σ’ αυτό! Ότι η επόμενη θέση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ!! Πρόκειται περί παραπειστικού επιχειρήματος, που αναφέρεται συνήθως από ‘’παίκτες’’ που πετούν ‘’από κανάρα σε κανάρα’’, κατά το λαϊκό άσμα του αείμνηστου Χρηστάκη.

Υπάρχει και μια Τρίτη κατηγορία ‘’επενδυτών’’, οι ‘’ΟΤΙ ΝΑ’ ΝΑΙ’’!!! Τους ονομάζω έτσι, γιατί αγοράζουν ότι να’ ναι και συνήθως όπου να ‘ναι. Γι’ αυτούς, η επιλογή μεταξύ stop loss και μείωσης moyen δεν έχει σχεδόν καμμία διαφορά. Θα αποδειχθούν οι μεγαλύτεροι αιμοδότες των υπολοίπων, OΠΟΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ και ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ!!! Απλούστατα, γιατί θεωρούν το ΧΑΑ πηγή εύκολου και άκοπου κέρδους.

Εν κατακλείδι, φρονώ ότι πριν κάποιος διατυπώσει (και μάλιστα με το γνωστό υπερφίαλο ύφος του παντογνώστη) μια ‘’οδηγία’’ που κατά τη γνώμη του ΟΛΟΙ θα έπρεπε να ακολουθούν (αφού ΜΟΝΟΣ ΑΥΤΟΣ κατέχει την απόλυτη και μοναδική αλήθεια), ας θυμηθεί ότι όλα τα δάκτυλα του χεριού δεν είναι ίδια. Σε κάποιους επενδυτές με διαφορετικούς στόχους και ορίζοντα, ταιριάζει διαφορετική διαχείριση της πρόσκαιρα διαφαινόμενης αστοχίας στην επιλογή τους. Και αν αυτός το ξεχνάει, καλό θα είναι να τον ξεχάσετε και εσείς!

ΥΓ: Γνωρίζω κάποιους επενδυτές που η θέση τους ‘’μηδένισε’’ στο τέλος. Ανάμεσα σε αυτούς είναι όσοι πίστεψαν ότι κάθε φορά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η τελευταία ή ότι η FolliFollie ήταν μια από τις πλέον υγιείς και ραγδαία αναπτυσσόμενες εταιρίες του ΧΑΑ. Είμαι και εγώ που έμεινα με τις μετοχές του Τ.Τ. σε άυλη μορφή και έχασα τη δυνατότητα να διακοσμήσω τον τοίχο του σπιτιού μου με ταπετσαρία από αυτές. Αλλά έχω μια δικαιολογία γι’ αυτό. Τον Ελληνικό Αρμαγεδδώνα!!!

Αντιθέτως, γνωρίζω κάποιους άλλους επενδυτές που ακόμη και σήμερα η θέση τους μηδενίζει. Είναι όσοι με τα αλλεπάλληλα stop losses οδηγήθηκαν στο money loss

Νίκος Τοτολάκης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο