Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα, στα οποία διατυπώνεται η θέση του σχετικά με βασικές πτυχές για τη μελλοντική ανάπτυξη της πολιτικής συνοχής. Τα συμπεράσματα θα χρησιμεύσουν ως βάση για τις συζητήσεις των επόμενων ετών και για τις εργασίες της Επιτροπής σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο για την πολιτική συνοχής μετά το 2027.
Στα συμπεράσματα τονίζεται ότι η πολιτική συνοχής πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ΕΕ και, για το σκοπό αυτό, πρέπει να διατηρήσει ως μοναδικό της στόχο την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ΕΕ και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.
Ενώ η πολιτική συνοχής είναι μια πολιτική για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πιο στοχευμένη και προσαρμόσιμη στήριξη για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ανάγκες των αγροτικών περιοχών, των περιοχών που πλήττονται από τη βιομηχανική μετάβαση και των περιοχών που υποφέρουν από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά μειονεκτήματα, όπως οι βορειότερες αραιοκατοικημένες περιοχές, καθώς και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές.
Η Επιτροπή καλείται να εξετάσει συστηματικά τις ανάγκες των εξόχως απόκεντρων περιφερειών και τον αντίκτυπο των νομοθετικών της προτάσεων στις περιφέρειες αυτές. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να μετρηθούν και να αξιολογηθούν οι ειδικές ανάγκες των διαφόρων εδαφών και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των περιφερειών που βρίσκονται στην αναπτυξιακή παγίδα.
Υπενθυμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της πολιτικής συνοχής στην αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων, το Συμβούλιο θεωρεί ότι η πολιτική συνοχής θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις νέες εξελίξεις και στα απρόβλεπτα γεγονότα, διατηρώντας παράλληλα τον μακροπρόθεσμο μετασχηματιστικό της χαρακτήρα και τους διαρθρωτικούς της στόχους.
Η Επιτροπή καλείται να αναπτύξει επιλογές για να βοηθήσει καλύτερα τις περιφέρειες να διαχειριστούν διάφορες νέες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών τάσεων, της μετανάστευσης και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, και να κατευθύνει περαιτέρω τις επενδύσεις προς μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.
Το Συμβούλιο υπενθυμίζει επίσης τη σημασία της επιμερισμένης διαχείρισης και της αρχής της εταιρικής σχέσης για την πολιτική συνοχής, καθώς και την εξασφάλιση μιας προσέγγισης με βάση τον τόπο στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της.
Ενθαρρύνει τις προσπάθειες για την περαιτέρω απλούστευση της διαχείρισης της πολιτικής συνοχής, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς.
Η Επιτροπή καλείται επίσης να διασφαλίσει περαιτέρω τη συμπληρωματικότητα μεταξύ της πολιτικής συνοχής και άλλων σχετικών ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών από τη φάση του σχεδιασμού τους και να διευκολύνει τον επιχειρησιακό συντονισμό μεταξύ των προγραμμάτων που υποστηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ των περιφερειών.
Πηγή: www.consilium.europa.eu