Τη σύμπραξη για τη ναυπήγηση των κορβετών Gowind στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, ανακοίνωσαν η εταιρεία Naval Group και η NAFS, διαχειρίστρια εταιρία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ο Pierre Éric Pommellet, C.E.O. της Naval Group, και ο Γιώργος Προκοπίου, εκ μέρους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τονίζουν τη δύναμη της συνεργασίας τους και το ισχυρό τους σχέδιο που στοχεύει στην αποκατάσταση μιας αξιόπιστης ικανότητας παραγωγής πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα, με πρώτη εφαρμογή την παραγωγή πλήρως τοπικά των κορβετών Gowind.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μερών προβλέπεται η κατασκευή δύο κορβετών και το δικαίωμα option για άλλη μία.
Η Συμφωνία Σύμπραξης που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2023 μεταξύ NAFS και Naval Group τονίζει την προσέγγιση των μερών σε προληπτικό επίπεδο, τη δύναμη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους και τη συμβολή τους στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής ικανότητας στην Ελλάδα.
Η Naval Group έχει μια μοναδική και αποδεδειγμένη εμπειρία στη Μεταφορά Τεχνολογίας (ToT), η οποία θα ωφελήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την ελληνική βιομηχανία και επίσης θα εγγυηθεί την έγκαιρη παράδοση των πολεμικών πλοίων Gowind ® HN.
Το ToT που προτείνεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι ευρύ και στοχεύει σε έναν πλήρη κύκλο παραγωγής όλων των κορβετών που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα (από την κοπή πλακών έως την παράδοση, μέσω της ανέγερσης τεμαχίων, του εξοπλισμού, της τοποθέτησης σε λειτουργία και των δοκιμών για την πλατφόρμα και το σύστημα μάχης).
Αυτό θα δημιουργήσει μια αποτελεσματική και εύρωστη ελληνική ικανότητα, επιτρέποντας την κατασκευή περαιτέρω πλοίων με πλήρη αυτονομία καθώς και την υποστήριξη του Gowind ® HN και γενικότερα των πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πέρα από το πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας, αυτή η συνεργασία θα ωφελήσει τον ναυτιλιακό τομέα γενικότερα.
Η εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει οριστικοποιηθεί και έχουν συσταθεί οι αποκλειστικές εταιρείες που θα εκμεταλλεύονται τις πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες. Στις τελευταίες, η NAFS και η Naval Group εργάζονται από κοινού για την αναβάθμιση των ικανοτήτων του ναυπηγείου, προκειμένου να διασφαλιστεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των κορβετών.
Από την αρχή του έργου Hellenic Corvette (Ελληνική Κορβέτα), η προσέγγιση της Naval Group καθοδηγείται και διαμορφώνεται από τους ακόλουθους βασικούς παράγοντες:
– Ένα ισχυρό πρόγραμμα ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής με σαφή στόχο να υπερβαίνει για το πρόγραμμα κορβετών το 30% της απόδοσης για το ελληνικό βιομηχανικό οικοσύστημα, με τη δημιουργία στην Ελλάδα θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης.
– Αποκατάσταση πλήρους αυτονομίας στην Ελλάδα για ναυπήγηση και μετέπειτα υποστήριξη πολεμικών πλοίων, με πρόσβαση σε άλλες αγορές.
– Μέγιστη κοινότητα και διαλειτουργικότητα μεταξύ Gowind ® HN και FDI HN.
– Ανωτερότητα σε όλους τους τομείς πολεμικών επιχειρήσεων.
Μέσω αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, η Naval Group και η NAFS επαναλαμβάνουν την πλήρη δέσμευσή τους έναντι της Ελληνικής Βιομηχανίας μέσω του προγράμματος Gowind ® HN, προς το συμφέρον του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Π.Τσ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΑΠΕ ΜΠΕ