Του Γιώργου Κράλογλου
Έκαναν με οθωμανική φορολόγηση μικρότερες τις μικρές βιοτεχνίες και τρέχουν στα σύνορα με 1 δισ. ευρώ για να κρατήσουν τους μεσαίους… Θα τους προλάβουν;
Μπορεί να παρουσιάζουμε ωμά τις κάποιες επιλογές της κυβέρνησης (στα λόγια ακόμη…) για την ενίσχυση (λέει) της επιχειρηματικότητας (με βάρος στην βιοτεχνία και την βιομηχανία), αλλά τι να κάνουμε, τα πράγματα έτσι έχουν.
Θα δώσουν τη δυνατότητα στους μικρούς επιχειρηματίες να γίνουν μεγάλοι και στους μεσαίους να φθάσουν τους μεγαλύτερους, είπαν κάποιες πλευρές του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου. Τα επιβεβαιώνει και το τωρινό οικονομικό επιτελείο.
Ρωτήστε τώρα εσείς όποια ομάδα μικρών και πολύ μικρών επιθυμείτε αν μπόρεσαν να καταλάβουν ποιο είναι το τελικό σχέδιο, πώς θα πετύχουμε την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας και που επιδιώκουμε ή θέλουμε τέλος πάντων να καταλήξουμε σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά μας μεγέθη στην οικονομία μας.
Το σημειώνουμε αυτό γιατί από ορισμένα μυαλά πηγάζουν τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και μεγάλωμα των μικρών και από άλλα μυαλά (επίσης της κυβέρνησης) η άποψη (έχει λεχθεί και δημόσια) ότι εκείνοι οι μικροί και οι μεσαίοι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στον ανταγωνισμό ας πάνε να κλείσουν…
Και πάμε στην βιομηχανία.
Ακούσαμε χθες ότι η αναπτυξιακή πολιτική της επόμενης 2ετίας θα εξασφαλίσει σε βιομηχανίες στην παραμεθόριο κάπου 1 δισ. ευρώ (από τα λεφτά των φορολογούμενων) για να κάνουν τις επενδύσεις τους και να φροντίσουν να μείνουν στον τόπο μας (προφανώς για να μην ερημώσει ο -κάποτε- βιομηχανικός Βορράς μας και για να μην αδειάσει ο τόπος μας κοντά στα σύνορα).
Ρωτάμε τώρα εμείς. Πότε θα γίνουν όλα αυτά;
Και απαντάμε πάλι εμείς… Ας πούμε μέσα στο 2025. Οι επενδύσεις όμως αυτές για να ολοκληρωθούν, έτσι όπως δουλεύει το κράτος μας (ακόμη και στη ψηφιακή του μορφή) απαιτούν μια 3ετία (το λιγότερο).
Η επόμενη κυβέρνηση (εκλογών του 2027) θα αναγνωρίσει τον αναπτυξιακό νόμο της σημερινής κυβέρνησης ή (όπως γνωρίζουμε) “θα μελετήσει εκ νέου το όλο θέμα”. Και όταν και αν το μελετήσει θα ισχύουν όσα ίσχυσαν μέχρι την άνοδό της στην εξουσία;
Οι δε Τράπεζες θα εναρμονισθούν στην κυβερνητική αναπτυξιακή βούληση να δημιουργήσουμε επενδυτικό οργασμό στα σύνορα και ότι γίνει έγινε αρκεί να διαφυλάξουμε την παραμεθόριο μας από επενδυτές “εισβολείς” που θα έλθουν να “καταλάβουν” τα βιομηχανικά μας εδάφη στην Ήπειρο και την Μακεδονία;
Που θέλουμε να καταλήξουμε.
Εάν η κυβέρνηση είχε και έχει πραγματικό σχέδιο για την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και το νέο παραγωγικό μοντέλο στην οικονομία θα το είχε απλώσει την πρώτη ημέρα της στην εξουσία. Και ας είχε να κάνει και με την πανδημία.
Όταν όμως το σχέδιο που φιλοδοξεί να σταματήσει την επιχειρηματική μετανάστευση στην παραμεθόριο με ενισχύσεις 1 δισ. και να κάνει τους μικρούς μεγάλους (με συγχωνεύεις και άλλα πολλά) την τελευταία 2ετία από την 6ετή διακυβέρνηση… μάλλον κάτι δεν πάει καλά στα μυαλά όσων τα προβάλλουν και επιβάλλεται να “συγχωνευθούν” με τα άλλα… Εκείνων που τα σχεδίασαν…

