Συνεχίζει να διευρύνεται το spread μεταξύ γερμανικού και γαλλικού 10τούς ομολόγου

χρηματιστήρια

ομολόγων εκλογές

Η διαφορά μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων συνέχισε να διευρύνεται την Παρασκευή λόγω της νευρικότητας ότι οι γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάταγμα.

Έχοντας κλείσει την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, το spread έφτασε τις 74 μονάδες βάσης στις αρχές της δράσης την Παρασκευή.

Αυτό έρχεται μετά από αυτό που ήταν ένα άγριο εναρκτήριο λάκτισμα στις ξαφνικές εκλογές που ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την καταστροφική εμφάνιση του κόμματός του στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για την Les Echos έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του Macron μειώθηκε στο 24%, το χαμηλότερο από τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων του 2018.

Τα αριστερά κόμματα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια συμμαχία για να παρουσιάσουν μόνο έναν υποψήφιο σε κάθε περιφέρεια, αν και δεν είναι σαφές εάν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια πλατφόρμα. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, ή RN, εν τω μεταξύ, διεξάγει εκστρατεία για ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των φόρων ενέργειας που θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στα οικονομικά της Γαλλίας.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

«Το στοίχημα του Μακρόν είχε ως στόχο να συντρίψει το πολιτικό status quo και να αναγκάσει όλα τα μη ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της άκρας αριστεράς, σε μια συμμαχία για να σταματήσει το RN», ανέφεραν αναλυτές της Evercore με επικεφαλής τον Krishna Guha. «Μέχρι στιγμής έχει πετύχει το πρώτο, αλλά όχι το δεύτερο. Το δικό του κόμμα βρίσκεται σε αταξία, η αριστερά έχει ενωθεί χωρίς αυτό, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε κρίση μετά την αποπομπή του ηγέτη του επειδή πρότεινε συμμαχία με το RN και το αντίπαλο ακροδεξιό κόμμα έχει επίσης διασπαστεί για το ίδιο θέμα.

Η ομάδα του Evercore λέει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο όπου το RN είναι το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Αυτό θα οδηγούσε σε εκτεταμένες διαμάχες, αλλά όχι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα υπερβολικά ελλείμματα, θα παρέλυε την ικανότητα της Ευρώπης να αποφασίζει για σημαντικά μέτρα, για παράδειγμα για την αύξηση του κοινού χρέους για τη στήριξη της Ουκρανίας και τη συλλογική ασφάλεια που απαιτούν επικύρωση στα εθνικά κοινοβούλια», ανέφεραν. “Θα κρατήσει επίσης τις αγορές επικεντρωμένες στην πιθανότητα ότι το RN θα αναλάβει την εξουσία στην επόμενη στροφή – είτε μετά την πτώση μιας αδύναμης κυβέρνησης εκτός RN που θα αναγκάσει νέες εκλογές – είτε το 2027”.

Η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να φέρει ειδήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τη Γαλλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία όχι μόνο θα ήταν μια περαιτέρω αμηχανία, αλλά θα καθιστούσε τα ομόλογα της χώρας μη επιλέξιμα για αγορά στο πλαίσιο του μέσου προστασίας μετάδοσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ευρώ EURUSD, -0,36% κινήθηκε χαμηλότερα στα 1,0719 δολάρια και έχει χάσει 1% αυτή την εβδομάδα.

«Με τις δημοσκοπήσεις να επιβαρύνουν τόσο πολύ το ευρώ και πιθανώς περισσότερες δημοσκοπήσεις να αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο, αναμένουμε ότι οι επενδυτές θα θέλουν να διαχειριστούν προσεκτικά την έκθεσή τους στο ευρώ. *το *EUR/USD** φαίνεται ότι θα μπορούσε να πιέσει την υποστήριξη στο 1,0700/0720 σήμερα και θα μπορούσε κάλλιστα να τρέξει στο 1,0600 την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Chris Turner, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING.

Ο γαλλικός CAC 40 FR:PX1 υποχώρησε 1% την Παρασκευή και έχει υποχωρήσει 5% αυτή την εβδομάδα.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο