Συνεχίζει να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των Γερμανών

κατασκευαστές έσοδα

οικονομία Γερμανία

Όλο και περισσότεροι Γερμανοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, καθώς οι κραδασμοί των τελευταίων ετών σταδιακά διασχίζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ενώ τα κρατικά πλεονεκτήματα και οι τεράστιες αποταμιεύσεις κρατούσαν μακριά τη χρηματοοικονομική διαμάχη, η αντιστροφή της κρατικής στήριξης και η σταθερή διάβρωση της αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια αφήνουν έναν αυξανόμενο αριθμό νοικοκυριών επιβαρυμένο.

Η κλίμακα του προβλήματος σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια μόνο τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα ή τα άτομα με επιδόματα: Οργανισμοί που παρέχουν βοήθεια σε ολόκληρη τη χώρα αναφέρουν αυξημένη ζήτηση από αυτό που συνήθως θεωρείται μεσαία τάξη.

οικονομία Γερμανία

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλήττονται από το χρέος που προηγουμένως δεν ήταν ή σπάνια ήταν μέρος της πελατείας των κέντρων παροχής συμβουλών – άτομα με ασφαλή δουλειά, αυτοαπασχολούμενοι ή ακόμα και άτομα που έχουν το δικό τους σπίτι», δήλωσε ο Roman Schlag, σύμβουλος χρέους. στο Άαχεν και εκπρόσωπος μιας εθνικής ένωσης παρόχων τέτοιων υπηρεσιών.

Οι ρίζες της επιδείνωσης βρίσκονται στην πανδημία και στην επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ο πρώτος ανέτρεψε τα οικονομικά πολλών εργαζομένων, ενώ ο δεύτερος μετέτρεψε τη Γερμανία από τον αναπτυξιακό κινητήρα της Ευρώπης στη μεγαλύτερη υστέρηση, καθώς οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες στις οποίες βασιζόταν σταμάτησαν και το κόστος των εναλλακτικών λύσεων εκτινάχθηκε στα ύψη.

Ενώ η ύφεση έχει σχεδόν αποφευχθεί, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί μόλις το 2024, καθώς τα εισοδήματα των καταναλωτών συνεχίζουν να προσεγγίζουν το κύμα των τιμών για καθημερινές ανάγκες. Η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για το χρέος, εν τω μεταξύ, περιορίζει τα περιθώρια για βοήθεια από τον προϋπολογισμό.

Περίπου 5,65 εκατομμύρια άνθρωποι ταξινομήθηκαν ως υπερχρεωμένοι πέρυσι, σύμφωνα με την Creditreform. Ο εισπράκτορας οφειλών εκτιμά ότι αυτή είναι η πρώτη αύξηση από το 2019, όταν προσαρμόστηκε για τις στατιστικές επιπτώσεις των πρόσφατων νομικών αλλαγών.

οικονομία Γερμανία

Μια έρευνα Απριλίου-Μαΐου σε περισσότερες από 600 εταιρείες παροχής συμβουλών χρέους που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς παρατηρούν αυξημένη ζήτηση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Φεβρουάριο.

Στη γειτονική Αυστρία, η ένωση συμβούλων χρέους είπε ότι η όρεξη για έναρξη χρήσης υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 17% πέρυσι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο Clemens Mitterlehner, επικεφαλής του ομίλου, είπε ότι υπάρχουν στοιχεία για περαιτέρω αύξηση το 2024.

Τα αίτια εκεί επίσης κυμαίνονται. Ενώ το κόστος διαβίωσης δεν έπαιζε σχεδόν καθόλου ρόλο μέχρι πρόσφατα, αναφέρονταν από το 12% των νέων πελατών το 2023 — από 5% το προηγούμενο έτος. Αυτός ο παράγοντας είναι ακόμη πιο σημαντικός για τις γυναίκες.

Η επιδείνωση της κατάστασης, ειδικά για τους νεότερους καταναλωτές, είναι ο πολλαπλασιασμός των επιλογών «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» που επιτρέπουν στους χρήστες να καλύπτουν τις ηλεκτρονικές αγορές με δόσεις.

«Δεν υπάρχει πλέον σχεδόν καμία λίστα πιστωτών χωρίς τέτοιο σύστημα πληρωμών», δήλωσε ο Μάρκο Ράουτερ, σύμβουλος χρέους στην περιοχή Neukoelln του Βερολίνου.

Αλλά για αμέτρητους άλλους που χρειάζονται συμβουλές, τα προβλήματα δημιουργούνται εδώ και χρόνια.

Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι που έχασαν τα εισοδήματά τους όταν χτύπησε ο Covid πρέπει τώρα να επιστρέψουν μέρος της κρατικής βοήθειας που χορηγήθηκε εκείνη την εποχή. Και ορισμένοι από αυτούς που είχαν θέσεις πλήρους απασχόλησης είδαν τις θέσεις εργασίας τους να προστατεύονται αλλά οι ώρες τους μειώθηκαν — περιορίζοντας τις αμοιβές έως και 40%.

Η επακόλουθη άνοδος του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη αντισταθμιστεί πλήρως από τις αυξήσεις των μισθών.

οικονομία Γερμανία

Ανάλογη δυναμική επικρατεί και στον εταιρικό τομέα, όπου οι πτωχεύσεις

σημείωσαν ρεκόρ τον Απρίλιο σε αυτό που θεωρείται ως catchup effect αφού τα φθηνά κρατικά δάνεια τους βοήθησαν να ξεπεράσουν την πανδημία.

«Αυτή η βοήθεια πρέπει τώρα να επιστραφεί σε ένα επίμονα δύσκολο περιβάλλον», δήλωσε ο Steffen Mueller, οικονομολόγος στο Halle Institute for Economic Research. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό επιβαρύνει υπερβολικά πολλές πιο αδύναμες εταιρείες».

Πώς και πότε αυτό αρχίζει να επηρεάζει τα νοικοκυριά είναι δύσκολο να πούμε, καθώς η υπερχρέωση ως αποτέλεσμα της ανεργίας εμφανίζεται μόνο με σημαντική υστέρηση. Και η αγορά εργασίας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει πολύ λιγότερος χώρος για ελιγμούς και είναι πιο εύκολο να βιώσετε οικονομικό άγχος μέσω έστω και προσωρινής απώλειας εργασίας, δήλωσε ο Patrik-Ludwig Hantzsch, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Creditreform.

«Κανονικά, πολλά μπορούν να μετριαστούν», είπε. «Αλλά σε αυτό το περιβάλλον, με επίμονο κόστος λόγω του πληθωρισμού, υψηλά επιτόκια και ακόμα σχετικά υψηλό κόστος ενέργειας σε ορισμένες περιοχές, είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν πριν».

πηγή:www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο