Συνεχίζει να προβληματίζει η γερμανική οικονομία

Γερμανία

υπηρεσιών

Η οικονομική ύφεση της Γερμανίας βάθυνε τον Φεβρουάριο, καθώς η ελαφρά βελτίωση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών δεν ήταν σε θέση να αντισταθμίσει την εκπληκτικά απότομη επιδείνωση της μεταποίησης, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο δείκτης HCOB German Flash Composite Purchasing Managers’ Index (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 46,1 τον Φεβρουάριο από 47,0 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση στο 47,5.

Ο Φεβρουάριος ήταν ο όγδοος συνεχόμενος μήνας με ανάγνωση κάτω από το όριο των 50 μονάδων, γεγονός που υποδηλώνει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σηματοδότησε τον ταχύτερο ρυθμό πτώσης από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI παρακολουθεί τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης που μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας.

«Μετά από μια αχτίδα ελπίδας τους τελευταίους μήνες, η γερμανική βιομηχανία αισθάνεται αρκετά ζοφερή τώρα», δήλωσε ο Tariq Kamal Chaudhry, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε στο 42,3 τον Φεβρουάριο από 45,5 τον προηγούμενο μήνα, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο στο 46,1.

Η πτώση των τιμών των εισροών και οι μικρότεροι χρόνοι παράδοσης, οι οποίοι αρχικά φαίνονται θετικοί υπό το πρίσμα της πίεσης των τιμών και της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζουν τη χρόνια αδυναμία της ζήτησης, δήλωσε ο Chaudry.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στο 48,2 τον Φεβρουάριο από 47,7 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 48,0, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε έδαφος συρρίκνωσης.

Ο οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank ήταν πιο αισιόδοξος για τις υπηρεσίες: «Μπορούμε να δούμε ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά μπορεί να χρειαστεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο για να φτάσουμε».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο