Οι κατασκευαστές στην ευρωζώνη έκλεισαν το περασμένο έτος με δυσμενείς ρυθμούς, με τη δραστηριότητα των εργοστασίων να μειώνεται με ταχύτερους ρυθμούς, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε ελάχιστα σήματα για επικείμενη ανάκαμψη.
Η ύφεση είχε και πάλι ευρεία βάση με τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ – τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία – να έχουν κολλήσει σε μια βιομηχανική ύφεση. Η Ισπανία ξεχώρισε καθώς η μεταποιητική βιομηχανία της επεκτάθηκε δυναμικά.
Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,1 τον Δεκέμβριο, ακριβώς κάτω από μια προκαταρκτική εκτίμηση και ακόμη πιο κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Τον Νοέμβριο ήταν 45,2 και η ένδειξη των επικεφαλίδων ήταν κάτω από 50 από τα μέσα του 2022.
Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο PMI που αναμένεται τη Δευτέρα και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε στο 44,3 από 45,1 τον Νοέμβριο.
“Ακόμη και τον Δεκέμβριο, ο μεταποιητικός τομέας δεν προσφέρει ευχαρίστηση διακοπών. Είναι η ίδια παλιά ιστορία – πτωτικά. Οι νέες παραγγελίες έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο από ό,τι τους προηγούμενους δύο μήνες, συντρίβοντας κάθε ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.
“Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από την επιταχυνόμενη μείωση των καθυστερήσεων παραγγελιών.”
Ένας δείκτης που μετρά τις νέες παραγγελίες έπεσε ακόμη πιο κάτω από το νεκρό σημείο σε χαμηλό τριών μηνών, ενώ το μέτρο των ανεκτέλεστων εργασιών υποχώρησε στο 42,0 από 42,9, υποδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη συνολική δραστηριότητα οφείλεται στην κάλυψη της παλιάς ζήτησης.
Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές που χρεώθηκαν για τέταρτο μήνα και ενώ η αισιοδοξία για φέτος βελτίωσε τους κατασκευαστές μείωσαν ξανά τον αριθμό εργαζομένων.
Επίσης, θολώνει τις προοπτικές ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο αργότερα αυτόν τον μήνα και έχει προτείνει την επιβολή δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές, κάτι που θα καθιστούσε τα ευρωπαϊκά προϊόντα ακριβότερα και λιγότερο επιθυμητά.
Ωστόσο, προσφέροντας δυνητικά κάποια υποστήριξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα.
πηγή: investing.com