Συνεχίζεται το sell-off στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τα σχέδιά του για σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς, τροφοδοτώντας φόβους για ύφεση.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 3,55%, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει πτώση 3,99%, και ο δείκτης Nasdaq 100 σημειώνει απώλειες 4,32%.

Οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η Wall Street μπορεί να σημειώσει τη χειρότερη ημερήσια πτώση της από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987, όταν οι αγορές σε όλο τον κόσμο κατέρρευσαν λόγω αυξημένης αποστροφής κινδύνου.

Στις δύο συνεδριάσεις μετά την απόφαση του Τραμπ για τους δασμούς, ο ευρείας βάσης δείκτης S&P 500 υποχώρησε πάνω από 10%, διαγράφοντας σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, σηματοδοτώντας τη σημαντικότερη διήμερη απώλειά του από τον Μάρτιο του 2020, την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Ο δείκτης αναφοράς οδεύει τώρα προς την περιοχή της bear market.

Οι δασμοί Τραμπ κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο

Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι οι νέοι δασμοί του είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθούν τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας ότι οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ και ότι οι επενδυτές πρέπει να υπομείνουν τις συνέπειες και ότι θα απέχει από τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα μέχρι να αντιμετωπιστεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την εφαρμογή καθολικού εισαγωγικού δασμού 10%, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 5 Απριλίου, με πρόσθετους υψηλότερους δασμούς σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου.

Σε απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ, η Κίνα επέβαλε αντίστοιχους δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα, εντείνοντας περαιτέρω την εμπορική σύγκρουση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει επίσης την ενότητα μεταξύ των κρατών μελών της για να διαμορφώσει μια συντονισμένη απάντηση, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε πρόσθετα αντίποινα.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν εντείνει τους φόβους για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με σημαντικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και την οικονομική σταθερότητα.

Η Goldman Sachs αύξησε την Κυριακή τις πιθανότητές της για ύφεση το 2025 στο 45% από 35% πριν από μια εβδομάδα, αφού αύξησε την πρόβλεψή της για ύφεση την περασμένη εβδομάδα. Αυτό ακολουθεί το γεγονός ότι η JPMorgan αύξησε την περασμένη εβδομάδα την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης φέτος στο 60%, από το προηγούμενο 40%.

Ο δείκτης φόβου της αυξάνεται

Οι επενδυτές δείχνουν σημάδια ακραίας νευρικότητας, με τον δείκτη μεταβλητότητας CBOE (VIX) – το πιο γνωστό μέτρο του κλίματος της αγοράς – να εκτινάσσεται πάνω από τις 60 εντός της ημέρας, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Το VIX άνοιξε τη Δευτέρα με απότομη άνοδο και η καμπύλη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχει αντιστραφεί απότομα, σηματοδοτώντας έντονη βραχυπρόθεσμη πίεση στην αγορά και άνοδο της ζήτησης για βραχυπρόθεσμη αντιστάθμιση. Η διαφορά μεταξύ των συμβάσεων του πρώτου και του οκτάμηνου έχει διευρυνθεί σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν από την κορύφωση της κρίσης COVID-19 το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι αγορές τιμολογούν τώρα πλήρως τις πέντε μειώσεις των επιτοκίων της Fed έως το 2025, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα βαθύτερο οικονομικό σοκ. Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν απότομα, με τη ζήτηση να αυξάνεται λόγω των προσδοκιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Οι μετοχές της Megacap

Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει σε γενικές γραμμές στις συναλλαγές πριν από την αγορά, με τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις όπως η Apple (NASDAQ:AAPL), η Nvidia (NASDAQ:NVDA) και η Amazon (NASDAQ:AMZN) να συνεχίζουν να φέρουν το κύριο βάρος των πωλήσεων.

Η Tesla (NASDAQ:TSLA) ήταν επίσης απότομα χαμηλότερα, ενώ η Caterpillar NYSE:CAT), ένας μεγάλος πωλητής κατασκευαστικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο, έπεσε επίσης.

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν τη Δευτέρα, φθάνοντας στα χαμηλά τετραετίας, καθώς η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων λόγω των δασμών της κυβέρνησης Τραμπ πυροδότησε φόβους για παγκόσμια ύφεση που θα έπληττε τη ζήτηση για αργό.

Και τα δύο συμβόλαια μειώθηκαν περισσότερο από 10% την περασμένη εβδομάδα και έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο του 2021 νωρίτερα στη συνεδρίαση, καθώς η Κίνα – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο – αύξησε τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθεί το παράδειγμά της αυτή την εβδομάδα.

Το ακατέργαστο συναίσθημα έχει επίσης πληγεί από τα νέα της περασμένης εβδομάδας ότι αρκετά μέλη του OPEC+, του ομίλου που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, σχεδιάζουν να επιταχύνουν τις αυξήσεις της παραγωγής.

πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο