Συνεδριάζει στις 12/7 η Επ.Ανταγωνισμού για απορρόφηση ΑΝΕΚ από Attica Group

Νέες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην υπόθεση της απορρόφησης της ΑNEK από την Attica Group, ενόψει και της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το θέμα αυτό την Τετάρτη 12 Ιουλίου.

Εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δεν είναι δεσμευτική-(σσ αναφέρει θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αλλά θα ακουστούν και οι απόψεις των εμπλεκόμενων μερών)- δίνει αρχικά το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η συγχώνευση διά της απορρόφησης της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ από την Attica Group.

Στέλεχος της Seajets συμφερόντων Μάριου Ηλιόπουλου σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν θα υπάρξει βελτιωμένη πρόταση από τις τρεις εταιρείες-μέλη της για την εξαγορά μετοχών της κρητικής εταιρείας, ανέφερε ότι «έως σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση προκειμένου να αγοραστούν μετοχές της ΑΝΕΚ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου».

Προσέθεσε, επίσης, ότι η Seajeats αναμένει μία γενικότερη ολοκληρωμένη συμφωνία για το θέμα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω σχολιασμός των εξελίξεων ενόψει και της συνεδρίασης της Eπιτροπής Aνταγωνισμού όπου θα τεθούν επί τάπητος οι θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών.

Σημειώνεται ότι στην εισήγησή της η  Επιτροπή Ανταγωνισμού, έκρινε ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών δεν δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς.

Αναφέρει εξάλλου ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών μπορεί να συμβιβάζεται με την κοινή αγορά, αν μία από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις είναι προβληματική, ενώ θέτει μάλιστα τρεις προϋποθέσεις:

* Η φερόμενη ως προβληματική επιχείρηση να αναγκαστεί στο εγγύς μέλλον να αποχωρήσει από την αγορά λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει αν δεν εξαγοραστεί από άλλη επιχείρηση.

* Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα εξαγοράς, λιγότερο επιβλαβής για τον ανταγωνισμό, εκτός από την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση.

* Αν δεν πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, η προβληματική επιχείρηση θα παύσει αναπόφευκτα να ασκεί τις δραστηριότητές της στην αγορά.

Πρόσφατα η ΑΝΕΚ με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο τόνιζε ότι αναφορικά με την από 14/06/2023 πρόταση που υποβλήθηκε από τις εταιρείες ΣΙ ΤΖΕΤΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΚΙΑΡΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED προς τους Δανειστές και Μετόχους της Εταιρείας εκπροσωπούντες ποσοστό 57 % του μετοχικού κεφαλαίου, με θέμα την πρόταση εξαγοράς μετοχών και δανεισμού της ΑΝΕΚ, η Τράπεζα Πειραιώς, υπό της ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων Δανειστών, απέρριψε τη σχετική πρόταση κρίνοντας ότι σε όρους ανακτώμενης αξίας είναι υποδεέστερη από την υπό υλοποίηση συμφωνία μεταξύ Attica Group και ΑΝΕΚ, ενώ εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης (execution risk), που δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο