Συνέδριο Economist: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s τον Σεπτέμβριο

Συνέδριο Economist: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s τον Σεπτέμβριο

«Τα πράγματα θα είναι καλύτερα» τον Σεπτέμβριο, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση, δήλωσε στέλεχος του Moody’s – Στην πρόοδο αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών

Παράθυρο για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s άνοιξε ο Colin Ellis στέλεχος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Εconomist.

Aποφεύγοντας να προαναγγείλει ή να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη ετυμηγορία του, ανέφερε ότι «τα πράγματα θα είναι καλύτερα». Ο Moody’s είναι ο μόνος από τους μεγάλους οίκους που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. 

Οι επενδυτές βλέπουν επενδυτική βαθμίδα

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ,  ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτρης Τσάκωνας, επισήμανε ότι στις δύο τελευταίες δημοπρασίες 10ετών και 30ετών ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε σαν να έχουμε ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s.

Γεγονός που αποτυπώθηκε σύμφωνα με τον ίδιο στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης κατά 50%. «Οι επενδυτές ψήφισαν ότι θα λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος η βαθμίδα Α+

Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην βαθμίδα πιστοληπτικής κατάταξης Α+ που είχε πριν από την κρίση και το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων (έναντι των γερμανικών) να υποχωρήσει στα επίπεδα των πορτογαλικών.

Κοστέλο: Καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Από την πλευρά του ο Declan Costello αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG ECFIN, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας παραδέχθηκε ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προσέθεσε δε ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως το ιδιαίτερα χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η μικρή συμμετοχή -ιδιαίτερα των γυναικώνστην αγορά εργασίας, καθώς και το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο οδηγεί μαθηματικά στη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Ο Martin Bijsterbosch, επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί συγχαρητήρια για τα επιτεύγματα της. Προσέθεσε ωστόσο ότι η διασφάλιση μεσοπρόθεσμα ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί πρόκληση.

Επίσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων καθώς μπορεί να τα έχουν ξεφορτωθεί οι τράπεζες, παραμένουν ωστόσο εντός του συστήματος καθώς τα διακρατούν οι Servicers.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο