Συστημικές- Α’3μηνο 2024: Τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη σε ενοποιημένη βάση

Καταλύτη για δεύτερη σερί χρονιά θα αποτελέσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς η διαφαινόμενη βραδύτερη του αρχικώς αναμενόμενου αποκλιμάκωση των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο οργανικό τους εισόδημα.

Ως αποτέλεσμα τα μέσα επιτόκια euribor το 2024 δεν θα καταγράψουν σημαντική πτώση σε σύγκριση με πέρυσι. Με δεδομένο λοιπόν ότι η πλειονότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου αποτελείται από προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου, τα έσοδα από τοκοφόρες εργασίες εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μικρή κάμψη.

Στο α΄ τρίμηνο του 2024, τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη σε ενοποιημένη βάση κινήθηκαν ως εξής:

– Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2,12 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση, αλλά ενισχυμένα κατά 15,6% σε ετήσια.

– Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση, της τάξης του 6,5% και 26% αντίστοιχα.

– Οι λειτουργικές τους δαπάνες έφτασαν τα 833 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 2,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2024 και σχεδόν αμετάβλητο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

– Οι προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο διαμορφώθηκαν στα 263 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 12,5% και σε τριμηνιαία βάση κατά 21%

– Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν αθροιστικά στα 1,05 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 33,5% σε ετήσια βάση και κατά 30,5% σε τριμηνιαία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο