Όταν το 2023 χρειάστηκε να ψάξεις 20.600 (!!) τιμές, ορθότατα ως κυβέρνηση μιλάς για αισχροκέρδεια. Λάθος σου θα είναι να μείνεις μόνο στα πρόστιμα. Λάθος επίσης (κατά τη δική μας γνώμη) ήταν και ο κομπασμός όπως και η αντίφαση προς την πολιτική (διαχρονικά) της κυβερνητικής δήλωσης ότι “… η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που διαθέτει και εφαρμόζει νόμο κατά της αθέμιτης κερδοφορίας. Η διαρκής παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά εξασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας, τον υγιή ανταγωνισμό και όπως αποδεικνύεται στην πράξη μειώνει τις τιμές στα ράφια….”.
- Ήταν κομπασμός (χωρίς λόγο) γιατί η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είναι η μόνη στην Ευρώπη που διαθέτει για την αισχροκέρδεια και ειδικό νόμο, από το 2023 (!!), με σαφείς διατάξεις για το κυνηγητό της, αλλά η Ευρώπη δεν έφθασε ποτέ στο ελληνικό χάλι αισχροκέρδειας, που πάντα φρόντιζε να την “χτενίζει” με πλάγιους τρόπους. Αυτό μας δείχνει το παρελθόν μας. “Χτενίσματα” (της κλοπής των καταναλωτών) με τις ωραιοποιήσεις του είδους “…διαπιστώνουμε υψηλές τιμές εκτός ορίων των αγορανομικών διατάξεων…” ή “…οι αγορανομικοί έλεγχοι του υπουργείου μας εντόπισαν τιμές εκτός ορίου τις οποίες και θα ερευνήσουν…”. Εννοείται βεβαίως ότι ποτέ δεν επανήλθαν τα αγορανομικά όργανα για να ψαλιδίσουν τιμές και κλοπές… βεβαίως μέσω των τιμών.
Το γιατί είναι αυτονόητο. Από τη στιγμή που το κράτος και ο κρατισμός είναι ο μεγαλύτερος χώρος πελατειακών σχέσεων (με όλα τα κόμματα και όλες τις κυβερνήσεις) άντε να περιμένει προστασία ο απλός πολίτης. Προς τούτο και η αναφορά μας στο θέμα, με “περιτύλιγμα” την απορία μας αν αλλάζει κάτι με τις τωρινές κυβερνητικές πρωτοβουλίες; Αν όντως θα έχουμε “διαρκή παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών…” ή θα τους ξεχάσουμε όχι μόνο σε κυβερνητική αλλαγή αλλά και σε κάποιο πιθανό κυβερνητικό ανασχηματισμό… Αναζητείστε ανακοινώσεις παλαιών κυβερνήσεων και αυτό που θα ανακαλύψετε θα είναι τα πολιτικά “άλλα λόγια ν ‘αγαπιόμαστε…” προς την πελατεία (όλων των κομμάτων) και στην παραγωγή και στην αγορά .Και γενικά στο εμπόριο.
- Στην αντίφαση τώρα, που επίσης προκαλεί η διαβεβαίωση στην κυβερνητική δήλωση για τη “…διαρκή παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά που εξασφαλίζει τήρηση της νομιμότητας, τον υγιή ανταγωνισμό και μειώνει τις τιμές στα ράφια….”. Το λογικό συμπέρασμα είναι ή δεν είναι ότι η κυβέρνηση διαπίστωσε πως μέχρι σήμερα δεν είχαμε “διαρκή παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά”. Μηχανισμών δηλαδή που να εξασφαλίζουν τήρηση νομιμότητας…; Άρα μέχρι σήμερα ήταν όλα σκορποχώρι. Και προφανώς σωστά μιλάει η κυβέρνηση εδώ και 2 μήνες (δηλώσεις πρωθυπουργού για το ενεργειακό) ότι έχουμε όργιο αισχροκέρδειας και πρέπει να την πατάξωμεν. Ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλο αυτή την κλοπή των Ελλήνων πολιτών… Η έκπληξη αυτή δεν μας αφορά. Και σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε (ως στήλη) την απορία της κυβέρνησης στη διαπίστωση της αισχροκέρδειας.
Φαινόμενα κλοπής της κατανάλωσης και από τη ντόπια επιχειρηματική μας κοινότητα και από την πολυεθνική έχουν απασχολήσει ξανά, κατά καιρούς, και την επικαιρότητα. Δυστυχώς, όμως μόνο μέχρι την παραπομπή τους σε αρμόδια όργανα προς διερεύνηση…, ή σε 1-2 περιπτώσεις και προς τη δικαιοσύνη. Από τότε όμως αναμένεται η συνέχεια. Μπορεί να είναι και δική μας η ευθύνη (των μέσων ενημέρωσης) που με κάθε νέα επικαιρότητα αφήνουμε χωρίς συνέχεια τα γεγονότα αισχροκέρδειας και των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Ωστόσο, η δημοσιογραφική μου διαδρομή στην οικονομική μας ιστορία δεν μου επιτρέπει να παραμερίσω την απορία, τι άλλαξε στην πολιτική μας σκηνή ώστε να δεχθούμε ότι εγκαταστήσαμε διαρκή παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών στις τιμές της αγοράς. Μήπως θεωρείται αυτονόητη… η πολιτική συναίνεση, πράγμα που εμείς δεν πήραμε χαμπάρι;