Οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια που κατέχουν πιο επικίνδυνα ομόλογα και δάνεια με ιστορικό ρυθμό την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι φόβοι ότι οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στην οικονομία αναπήδησαν σε όλες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Οι επενδυτές απέσυραν 9,6 δισ. δολάρια από αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων υψηλής απόδοσης και 6,5 δισ. δολάρια από αμοιβαία κεφάλαια δανείων με μόχλευση την εβδομάδα έως την Τετάρτη, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων LSEG Lipper. Και τα δύο στοιχεία αντιπροσωπεύουν εκροές ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan.
Η μεγάλη μετατόπιση από τα ομόλογα σκουπίδια και τα ριψοκίνδυνα δάνεια έρχεται μετά την ανακοίνωση από τον Τραμπ στις 2 Απριλίου των τεράστιων δασμών σε πολλούς εμπορικούς εταίρους που πυροδότησε μια ευρεία βιασύνη των επενδυτών σε μετρητά, καθώς ανησυχούν για τους κινδύνους στην οικονομία. Το πιο επικίνδυνο χρέος είναι εκτεθειμένο σε οικονομικές καταστροφές, καθώς οι δανειολήπτες βρίσκονται συνήθως σε πιο δύσκολη οικονομική θέση από εκείνους που βρίσκονται στις αγορές υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν ισχυρό ράλι την Τετάρτη, αφού ο Τραμπ διέκοψε τους «αμοιβαίους δασμούς» σε πολλές χώρες. Αλλά η αίσθηση κατήφειας επέστρεψε την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν ότι οι καθολικοί δασμοί 10%, σε συνδυασμό με τους δασμούς 145% στις κινεζικές εισαγωγές, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ή ακόμη και να ωθήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.
«Αναμένουμε ότι οι αθετήσεις πληρωμών θα αυξηθούν στην αγορά δανείων με μόχλευση. Αυτό δίνει στους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας, μικρότερη ανοχή για επενδύσεις σε πιο επικίνδυνα δάνεια, όταν υπάρχει μεγαλύτερη νευρικότητα μετά από μια μεταστροφή του κλίματος», δήλωσε ο David Forgash, επικεφαλής του τομέα μοχλευμένης χρηματοδότησης της Pimco.
Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ομολόγων υψηλής απόδοσης ύψους 6 δισ. δολαρίων που διαχειρίζεται η State Street σημείωσε πτώση 2,9% αυτή την εβδομάδα, αφήνοντάς το σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet
Διαχειριστές κεφαλαίων και τραπεζίτες περιέγραψαν τις συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας ως σχετικά ομαλές, σε αντίθεση με τις χαοτικές συνθήκες στην πιστωτική αγορά που συνέβαλαν στην παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.
Ωστόσο, η σοβαρότητα των νέων δασμών και το μέγεθος της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από την αγορά, έπιασε ορισμένους επενδυτές απροετοίμαστους.
«Υπήρχαν πολλά προμηνύματα ότι θα έρχονταν αυτοί οι δασμοί», δήλωσε ο Matthew Bartolini, επικεφαλής της έρευνας ETF Αμερικής στην State Street Global Advisors. «Η έκπληξη ήταν το πόσο επαχθείς».
Οι επενδυτές αντέδρασαν στους δασμούς μετατοπίζοντας από τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια χαμηλότερης διαβάθμισης και τα οχήματα που κατέχουν δάνεια με μόχλευση, όπου η πίστωση συνήθως χορηγείται σε εταιρείες χαμηλής διαβάθμισης, σε αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος χαμηλότερου κινδύνου που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικό χρέος, τίτλους προστατευμένους από τον πληθωρισμό και ομόλογα με πολύ βραχυπρόθεσμες λήξεις, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morningstar.
«Τα ETFs που είναι χτισμένα γύρω από τον πιστωτικό κίνδυνο έπαθαν την ψυχρολουσία», έγραψαν οι Bryan Armour και Ryan Jackson της Morningstar σε σημείωμά τους την Τετάρτη.
Τα «spreads» των ομολόγων «σκουπίδια», το ασφάλιστρο που πληρώνουν οι δανειολήπτες χαμηλότερης διαβάθμισης επί των αποδόσεων του αμερικανικού κρατικού χρέους, έχουν αυξηθεί από περίπου 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου σε περισσότερες από 4,4 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από τα τέλη του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από τα δεδομένα της Ice Bank of America.
Τα μέτρα για την πιστωτική υγεία των δανειοληπτών των ΗΠΑ είχαν δείξει σημάδια βελτίωσης, αυξάνοντας παράλληλα με την άνοδο των τιμών των μετοχών το 2023 και το 2024, πριν από τη φετινή πτώση των αγορών, αλλά οι αυξημένες πιθανότητες επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και η διαφαινόμενη απειλή ύφεσης θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή την τάση.
Οι δείκτες μόχλευσης για τους εκδότες δανείων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024 μειώθηκαν σε 4,78 φορές, το χαμηλότερο επίπεδο της περιόδου μετά την πανδημία και πολύ κάτω από το επίπεδο των 7,71 φορές από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με την JPMorgan.
«Πιστεύουμε ότι οι πιστωτικές μετρήσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν περαιτέρω κατά το επόμενο τρίμηνο ή περίπου πριν η προβλεπόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας επιβαρύνει τα θεμελιώδη μεγέθη (κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025)», δήλωσε ο αναλυτής της JPMorgan Nelson Jantzen.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

